Veszélyben az eurómentő csomag

Rezeg a léc a német kormánykoalícióban: a hétfő esti próbaszavazáson a frakcióktól nem kapta meg a szükséges többséget az új, nyáron megemelt euró-mentőcsomag, az európai stabilitási alap. Mind a CDU-n mind az FDP-n belül egyre erősebb az ellenkezés.

Egyre sötétebb viharfelhők gyülekeznek Angela Merkel kancellár feje fölött: a hétvégi elvesztett mecklenburg-előpomerániai választás után most saját pártja is lázad. Hétfőn este próbaszavazást tartottak, és bár a két kormánypárti frakció a mentőcsomagra voksolt, míg a CDU-ban 12 ellenszavazat mellett heten, az FDP-ben két nem mellett négyen tartózkodtak a szavazáson.

Angela Merkel egy CDU-kongresszuson. Szakítópróba előtt
German Chancellor and head of the German Christian Democratic Union party (CDU) Angela Merkel awaits the start of a party board meeting in Berlin August 22, 2011. Euro bonds are not the answer to the current euro zone debt crisis, Merkel said on Sunday, rebuffing renewed calls for the currency bloc to issue joint euro-denominated bonds. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANYPOLITICS - Tags: POLITICS HEADSHOT)

Mivel a kormánypártoknak 19 fős többségük van a parlamentben, egy ilyen eredménnyel veszélybe kerülhetne a csomag - ha nem lenne ott az ellenzéki SPD és a zöldek. Ők már jelezték, hogy szeptember 29-én támogatják a csomagot, így elvileg Merkelnek nincs mitől tartani. Legfeljebb egy lázadástól a saját pártján belül. Andrea Nahles, a szocdemek főtitkára máris úgy véli, hogy ez a szavazás lehet a koalíció szakítópróbája. A parlament alelnöke, Hermann Otto Solms egyenesen azt sürgette, hogy Görögország végre lépjen ki az eurózónából, mert számtalanszor bebizonyosodott, hogy nem tartja magát a segélycsomag feltételeihez.

A német kormány már korábban jóváhagyta az új európai stabilitási alapot, amelyben a hitelkeret 440 milliárd euróról 780 milliárdra emelkedne, és ebben a német rész 123 milliárdról 211 milliárdra kúszna fel. Ezt azonban a parlament alsó és felső házának is jóvá kell hagynia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.