Lázadás Madagaszkáron

Lázadás tört ki vasárnap egy fontos madagaszkári haditámaszponton a főváros közvetlen közelében. A kormányt a demokrácia felszámolásával vádoló ellenzéki vezér rejtőzködik, a hatalmi harcnak már 135 halálos áldozata van.

Lázadás tört ki vasárnap egy fontos madagaszkári haditámaszponton a főváros közvetlen közelében - jelentette a francia hírügynökség tudósítója.

A katonák bejelentették, hogy nem engedelmeskednek tovább a rendszernek. A támaszponthoz vezető utakat eltorlaszolták. Ez az Antananarivo központjától csak hat kilométerre fekvő tábor a hadsereg "tüdejének" számító adminisztratív és műszaki alakulatok bázisa.

Szószólójuk közölte, hogy "nem feletteseikre, hanem a szívükre hallgatnak" ezután. Őket arra képeztek ki, hogy megvédjék az embereket, nem pedig arra, hogy rájuk lőjenek - figyelmeztetett. A hadsereg vezérkari főnöke megpróbálta helyreállítani a rendet, de sikertelenül.

Ezzel egy időben rejtekhelyre vonult a madagaszkári ellenzék vezetője, aki szerint a kormányzat el akarja fojtani a mozgalmukat. A belbiztonsági erők szombat éjjel elfoglalták a politikus saját tévéadóját és rádióját, s emiatt ezek beszüntették műsorát.

Szóvivője közölte, hogy Andry Rajoelina nem távozott a fővárosból, mert "nem hagyja el a népet", viszont egy biztonságos helyre vonult. Rajoelina azzal vádolja a kormányzatot, hogy elsikkasztja a közpénzeket, és veszélybe sodorja a demokráciát.

A hatóságok lezárták vasárnap az Antananarivo főterére, az ellenzéki tüntetések hagyományos fő helyszínére vezető utakat. A hatalmi harc januári kirobbanása már 135 ember vesztette életét az Afrika délkeleti partjainál fekvő szigetországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.