Lázadás Guantanámón

Az őrök vallási tiszteletlensége miatt hónapok óta éhségsztrájkot folytató foglyok most az ellen tiltakoznak, hogy magánzárkába helyezzék őket. Seprűnyelekkel támadtak, gumilövedékkel verték vissza őket.

Erőszakba torkollott szombaton a guantánamói amerikai fogolytáborban a hetek óta fokozódó feszültség; az őrök gumilövedékeket vetettek be, miután a foglyok között tiltakozás tört ki az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket. Az incidensben - amely a 6-os tábor néven részlegben történt - néhányan könnyebben megsebesültek - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

Jelenleg 166, terrorizmussal gyanúsított személyt őriznek az amerikai haditengerészeti támaszponton, sokakat közülük a fogolytábor 2002-es létrehozása óta. Februárban több tucat rab éhségsztrájkot kezdett, tiltakozva az ellen, hogy szerintük az őrök nem a megfelelő tisztelettel  bántak a koránjaikkal a cellák átkutatása során. Hivatalos közlés szerint jelenleg 43 fogoly utasítja el az ételt, közülük 11-et kényszertáplálásnak vetnek alá. Az ügyvédek szerint negyvenháromnál többen éhségsztrájkolnak Guantanámón. A tábor vezetése nem ismeri el, hogy a koránok miatt léptek éhségsztrájkba a foglyok

Robert Durand százados, guantánamói szóvivő a Washington Postnak elmondta: azért döntöttek úgy, hogy megszüntetik a közös cellákat, és mindenkit magánzárkába helyeznek, mert a közös cellákban a rabok letakarták a térfigyelő kamerákat és az ablakokat. A lap ugyanakkor azt írta: a foglyok elkülönítésével a tábor parancsnoksága feltehetőleg azt akarta elérni, hogy a rabok befejezzék az éhségsztrájkot.

Beszámolók szerint az foglyok seprűnyelekkel és más, a kezük ügyébe eső eszközökkel próbáltak szembeszállni az őrökkel, akik négy sorozatnyi gumilövedékkel verték vissza az akciót. „Sem őrök, sem őrizetesek nem sebesültek meg súlyosan” – mondta Durand.

Barack Obama amerikai elnök 2008-ban ígéretet tett rá, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort, a kongresszus azonban megakadályozta, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket átszállítsák amerikai börtönökbe. Guantanámón jelenleg körülbelül száz olyan fogoly van, aki hivatalosan már megkapta a zöld jelzést, és elvileg bármikor szabadulhatna, ha az amerikai hatóságok nem tartanának attól, hogy hazájukba visszatérve azonnal letartóztatnák és esetleg kínzásoknak vetnék alá őket.

A guantanamói börtön közösségi terében ül az egyik rab
An unidentified prisoner reads a newspaper in a communal cellblock at Camp VI, a prison used to house detainees at Guantanamo Bay U.S. Naval Base, March 5, 2013. The facility is operated by the Joint Task Force Guantanamo and holds prisoners who have been captured in the war in Afghanistan and elsewhere since the September 11, 2001 attacks. Picture taken March 5, 2013. REUTERS/Bob Strong (CUBA - Tags: POLITICS MILITARY CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.