Lázad az osztrák ellenzék

Ausztriában a kormánypártok elégedettséggel fogadták a pénteken befejeződött európai uniós csúcstalálkozó eredményét, az ellenzék viszont elutasította, sőt a populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) bizalmatlansági indítvánnyal kíván élni a kormány ellen.

Werner Faymann szociáldemokrata párti kancellár védelmébe vette a megállapodást: a józanság győzedelmeskedett néhány kolléga önzése fölött - kommentálta a csúcs eredményét. Michael Spindelegger néppárti (ÖVP) alkancellár, külügyminiszter "a jövőnek szóló fontos jelként" méltatta a megállapodást, amely szerint elfogadható, "még ha nincs is ok eufóriára".

Ausztria - az egy főre eső nemzeti jövedelem alapján az unió harmadik leggazdagabb országa - a következő büdzséidőszakban évente nemzeti jövedelmének 0,31 százalékával járul majd hozzá az EU-költségvetéshez. Faymann szerint ez azért is örvendetes, mert a tárgyalásokat még 0,37 százalékról kezdte.

Az ellenzéki populista Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache "képtelennek" tartja a kancellárt arra, hogy "az osztrákok érdekeit képviselje Brüsszelben". Az ÖVP szerepe pedig - amelynek most "tapsolnia kell" ahhoz, hogy Faymann az "ő" gazdái szubvencióját csökkentette - "gyászos", nyilatkozott Strache.

A BZÖ bejelentette, hogy bizalmatlansági indítvánnyal él a kancellárral szemben. Josef Bucher pártvezető az "arcpirítóan sokba kerülő tárgyalási kudarcot" veti a kormány szemére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.