Lavrov: Snowden nem lépett Oroszország területére

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos megfigyelési anyagok kiszivárogtatója nem lépte át az orosz határt – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Egyelőre nem tudni, hogy hol van Snowden, aki vasárnap utazott Hongkongból Moszkvába. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban azt állítja, hogy az NSA-nak bedolgozó cég volt munkatársa nem lépte át az orosz határt, és nincs közük a szivárogtató utazási terveihez. Lavrov egy sajtótájékoztatón beszélt, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok vádja, miszerint Oroszország felelős Snowden „eltűnéséért”, teljesen alaptalan és elfogadhatatlan. Az USA Kínát szintén azzal vádolja, hogy megkönnyítették Snowden továbbutazását, Peking azonban azt állítja, hogy a hongkongiak jogi szempontból kifogástalanul kezelték az ügyet.

Az orosz politikus szavai arra utalhatnak, hogy a gép landolása után Snowden a tranzitban maradt, így technikailag valóban nem lépett orosz földre, írja a BBC. Egy reptéri forrás szerint Snowden valóban megérkezett a moszkvai repülőtérre, ahonnan hétfőn kellett volna továbbutaznia a kubai fővárosba, Havannába, foglalt helye azonban üresen maradt a gépen. Egyébként Sarah Harrison, a WikiLeaks munkatársa is vele volt.

A kémkedéssel és kormányzati tulajdon ellopásával vádolt informatikus útlevelének érvényességét az amerikai hatóságok bevonták. Snowden – ugyanúgy, ahogy annak idején a WikiLeaks-alapító Julian Assange – Ecuadortól kért menedékjogot, de a dél-amerikai ország egyelőre nem döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.