„Rendszerváltást akarnak kikényszeríteni Oroszországban”

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugati országok nem tagadják, hogy a Moszkva elleni szankciók révén nem az orosz politika megváltoztatására törekszenek, hanem egyenesen rendszerváltást próbálnak kikényszeríteni az országban.
Szergej Lavrov egy moszkvai tanácskozáson, amelyen külpolitikai és védelmi szakértők vettek részt, emlékeztetett, hogy amikor régebben szankciókat alkalmaztak Észak-Koreával, Iránnal vagy más országokkal szemben, azt úgy tették, hogy azok legfeljebb az elitet sújtsák, de ne okozzanak károkat a szociális szférában és a gazdaságban. "Ma azonban a nyugati közszereplők nyilatkozataikban azt hangoztatják: olyan szankciókat kell bevezetni, amelyek tönkreteszik a gazdaságot, kiváltva a lakosság tiltakozását" - tette hozzá Lavrov, aki mindebből azt a következtetést vonta le, hogy a Nyugat nem pusztán az oroszországi politika megváltoztatását akarja elérni, hanem egyenesen rendszerváltozást akar kikényszeríteni ebben az országban.

Az orosz külügyminiszter szombati beszédében azt is a Nyugat szemére vetette, hogy Ukrajnában áthágták saját elveiket a demokratikus hatalomváltással kapcsolatosan, a terroristákat támogatták, azt képzelve, hogy Oroszország és a kelet-ukrajnai orosz ajkú lakosság "lenyeli" a megaláztatást. A külügyminiszter Putyin szavait idézte, aki a napokban azt mondta: a történelemben eddig még senkinek sem sikerült maga alá gyűrnie Oroszországot.

Lavrov kiemelte: Moszkva a jövőben nem utasítja el az Európai Unióval való együttműködést, de a kapcsolatok már "nem lesznek a régiek".

Híradó beszámol róla, hogy az orosz diplomácia vezetője Washingtont a szíriai helyzettel kapcsolatosan is bírálta. Washington a jelek szerint az Iszlám Állam (IÁ) elleni koalíció és a légi csapások leple alatt "fondorlatosan" Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének megdöntésére készül. - mondta Lavrov, aki szerint ennek tulajdonítható az is, hogy az Egyesült Államok nem akarja az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazását kérni ezekhez az akciókhoz. Mint elmondta, pénteken telefonon beszélt amerikai kollégájával. Erre vonatkozó kérdésére John Kerry azt felelte: azért nem akarnak BT-mandátumot, mert akkor rögzíteni kellene Szíria státusát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.