Lavrov az EBESZ-t sürgeti

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) svájci elnöksége által kidolgozott rendezési menetrend végrehajtását sürgette az ukrán válság megoldásában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Belgrádban.

Az orosz diplomácia vezetője az Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: országa teljes mértékben támogatja az EBESZ tervét, "az ukrán vezetők azonban sajnos ezt nem fogadják el". Lavrov egyben arra kérte az európai vezetőket, hogy ezen a téren "gyakoroljanak nyomást" Kijevre.

Dacic ehhez kapcsolódóan arról beszélt, hogy Szerbia - mint az EBESZ-elnökséget 2015-től ellátó ország - mindent megtesz annak érdekében, hogy az ukrán válságot párbeszéd útján rendezni lehessen. Hozzáfűzte, hogy ez Szerbia számára is nagy kihívásokkal jár majd.

Az EBESZ májusban kidolgozott rendezési menetrendjének négy fontos pontja van. Az első az erőszakos cselekmények megszüntetése mindegyik fél részéről. A második a leszerelésnek nevezett fejezet, amelynek az a lényege, hogy mielőbb fegyverezzék le a különböző csoportokat. A harmadik követelmény a válságban szembenálló felek közötti párbeszéd, különböző fórumokon és szinteken. A negyedik pont az ukrán elnökválasztás volt, amelyet a terv Ukrajna stabilizálása kulcselemének nevezett, és amelyet azóta le is bonyolítottak.

Az orosz külügyminiszter Belgrádban azt is elmondta, hogy Oroszország tiszteletben tartja Szerbia uniós törekvéseit, azt hogy az ország a gazdaságilag és kulturálisan is egységes Európa elvét hirdeti.  Hozzátette: Belgrád ezzel Európa egyesítése és nem pedig szétválasztása mellett áll ki.

Az Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen a két tárca jövőbeli együttműködéséről is szó volt.
Dacic a találkozót követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: Szerbia európai uniós csatlakozása után sem lazítja vagy szakítja meg majd a kapcsolatait Oroszországgal.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.