Latin-Amerika közel a droglegalizáláshoz

Lehetőségként Guatemala elnöke korábban már beszélt a dologról, most pedig Mexikó és Kolumbia államfőjével együtt szólított fel a kábítószer tiltásán nyugvó fél évszázados politika felülvizsgálatára.

Nehéz úgy harcolni a kábítószer-kereskedelem ellen, hogy a nyugati országokban közben folyamatosan nő a drogéhség és az igény az utánpótlásra – derült ki Felipe Calderón, Otto Perez Molina és Juan Manuel Santos helyi idő szerint szerdán tartott New York-i beszédéből. Mexikó, Guatemala és Kolumbia elnöke más-más szavakkal, de egymással összhangban arra szólította fel a világszervezet 67. közgyűlését, hogy ne csak megfigyelő szerepet játsszon, hanem aktívan vegyen részt a kábítószer-kereskedelem elleni új stratégia kialakításában. Ez a statégia már nem korlátozódhat a a tiltásra és a kereskedelem elleni háborúra – pedzegette a három politikus.

Bár azt egyikük sem mondta ki, hogy a drogfogyasztás valamiféle legalizálását akarná, az AP híre szerint „meglepően energikus” Calderón „hatékony alternatív szabályrendszer és piaci szemléletű megközelítés” szükségéről beszélt. Mexikó elnöke először azt mondta, szerinte a szervezett bűnözés a legnagyobb veszély, amely a XXI. században a demokráciára leselkedik, és a nagy kábítószer-fogyasztó országok hatóságainak őszinte önvizsgálatot kell tartaniuk, megvan-e bennük az akarat a fogyasztás megfékezésére. „Ha nem lehet visszafogni, azonnali intézkedéseket kell tennünk” – zárta fejtegetéseit a nemzetközi porondon utoljára szereplő Calderón, aki december 1-én megválasztott utódjának, Enrique Pena Nietónak adja át a hatalmat.

Új megoldásokra utalt beszédében Santos is. Ahogy Kolumbia elnöke fogalmazott, a kábítószer elleni harcban „alternatívákra” van szükség, amelyről a vitát őszintén, és „kétségkívül globális szinten” kell folytatni. A mi feladatunk eldönteni, hogy jelenleg mindent a legjobb képességeink szerint teszünk-e, vagy vannak más módszerek, amelyeket bevethetünk a harcban” – hangoztatta a politikus.

De a kábítószerek legalizálására tett felszólításig a legközelebb Molina jutott el. Guatemala elnöke korábban már nyíltan beszélt legalizálásról. Most megállt ez előtt, de kijelentette, kormánya szeretne maga köré gyűjteni olyan országokat, amelyek készen állnak a globális kábítószer-politika megreformálására, beleértve „kreatív” alternatívákat is.

Ami a kábítószer elleni harcot illeti, az Mexikóban zajlik a leglátványosabban: Calderón elnöksége, tehát 2006 óta mintegy 60 ezren vesztették életüket a kartellek egymás közti és a hadsereg elleni összetűzéseiben. A haditengerészet bejelentése szerint elfogták a Los Zetas kartell egyik vezetőjét, az El Talibán (Tálib) néven is ismert Iván Velázquez Caballerót, akiért korábban 30 millió peso (2,3 milló dollár) nyomravezetői díjat ajánlottak fel a hatóságok. Két hete a rivális Golfo (Öböl-) kartell vezetője, Jorge Costilla, alias El Coss kezén kattant a bilincs.

Égő marihuána-ültetvény Mexikóban. A háború már nem elég
Officers of Baja California's State Preventive Police (PEP) incinerate marijuana plants near Hongo in the municipality of Tecate in Baja California August 29, 2012. Police found two hectares of marijuana growing hidden underneath the native vegetation, according to local media. REUTERS/Jorge Duenes (MEXICO - Tags: CRIME LAW DRUGS SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.