Lassan elfogy a párt a román szociáldemokraták elnöke alatt

A román szociáldemokraták egy része lemondana Mircea Geoana pártelnökről, és Sorin Oprescu bukaresti főpolgármestert támogatná a novemberben esedékes elnökválasztáson. Geoanát a hét végén Kolozsváron saját pártjából éles támadások is érték.

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) úgynevezett kolozsvári csoportja a párton belüli egyik legjelentősebb platformot alkotja. A frakció egyik vezető politikusa, Ioan Rus volt belügyminiszter a hét végén heves támadást intézett Mircea Geoana pártelnök ellen.

Mircea Geoana ellenzéki vádak szerint csak operettet játszik
Mircea Geoana, leader of Romania's leftist Social Democrats, gestures during an interview with Reuters in Bucharest April 29, 2009. Geoana said on Wednesday that Romania needed a major programme to boost housing, describing this as the most important plank in his campaign for the presidency. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA POLITICS ELECTIONS)

Rus üzletemberek számára rendezett fórumon szólalt fel, s kifogásolta, hogy a párt központi vezetése a koalíciós partner, a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) miniszterei ellen harcol, komolytalan és súlytalan eszközökkel, miközben a gazdasági válság által sújtott vállalkozókat magára hagyta, s nem dolgozott ki stratégiát megsegítésükre.

Valeriu Stoica demokrata-liberális alelnök a támadással kapcsolatban elmondta: léteznek hangok az SZDP-ben, amelyek egyre hangosabban azt követelik, hogy a párt Geoana helyett Sorin Oprescu bukaresti főpolgármestert indítsa az államelnöki tisztségért.

A közvélemény-kutatások szerint Geoana 20-21 százalékra áll az államelnöki tisztségért zajló harcban, ami tíz százalékkal kevesebb pártja támogatottságánál. A koalíciós vitákban exponált Geoana alól lassan elfogy a párt. Oprescu korábban többször is kijelentette, hogy nem kíván indulni a államelnöki posztért, legutóbbi nyilatkozata azonban már nem zárta ki, hogy beszáll a versenybe. A felmérések a főpolgármestert 10-12 százalékra teszik, de indulásának hivatalos bejelentése  látványosan növelhetné támogatottságát.

Az SZDP szeptemberi kongresszusán nevezi meg hivatalosan államfőjelöltjét. Egyelőre Traian Basescu hivatalban levő elnök nem jelentette be indulását újabb mandátumért. Basescu ezt az ország gazdasági eredményeitől tette függővé, de elemzők szerint a felmérésekben 35-36 százalékos támogatottságot mutató államelnök csak taktikázik, és a megfelelő pillanatot várja a bejelentéssel.

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) jelöltje, akire a megkérdezettek 18-19 százaléka szavazna, úgy véli, a fő cél ugyan Traian Basescu menesztése - szerinte helyette bárki jobban vezetné Romániát -, de közben Mircea Geoanát is hevesen bírálja. Szerinte Basescu „saját pártját vezeti, nem pedig az országot", „mindenhol tolvajokat lát, a D-LP-t kivéve", Geoana pedig „operettet játszik", a jelenlegi „katasztrófa-kormány" pedig „Basescu és Geoana magas védnöksége alatt áll".

Antonescu kizárta annak lehetőségét, hogy Basescu elmozdítása végett az NLP az SZDP-vel lépjen szövetségre. Kifejtette: Geoana helytelenül viselkedik, hiszen miközben pártja a kormány felét adja, folyamatosan úgy viselkedik és bírál, mintha alakulata ellenzékben lenne. Az SZDP és a D-LP közti feszültségek az elmúlt hetekben nyílt vitákhoz vezettek, s a hét végén mindkét pártban olyan vélemények hangzottak el, hogy a szociáldemokratáknak ki kellene lépniük a kormányból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.