Bolíviában megkérdőjelezik a Flores-nyomozás állításait

A terrorizmussal vádolt külföldi zsoldosok ügyében a bolíviai nyomozást vezető Marcelo Sosa ügyész közölte, hogy a szakértői vizsgálat lőpornyomokat talált a Santa Cruz-i Las Americas szállodában az április 16-i kommandós akcióban megölt Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer kezén is.

Szerinte ez megerősíti a rendőrök állítását, miszerint tűzharcban végeztek a három terroristával. A La Razón napilap tíz pontba szedve kérdőjelezi meg a nyomozás eddigi állításait, így éppen az állítólagos tűzharc megtörténtét, hivatkozva a bolíviai képviselőház vizsgálóbizottsága egyik ellenzéki tagjának közlésére, miszerint a szállodai szobák falán talált lövedéknyomokból kivégzésre lehet következtetni.

Friss hír szerint a Las Americas szállodába április 15-én bejelentkezett Luis Clavijo Castro, a belügyminisztérium egyik állambiztonsági munkatársa, aki ráadásul a rendőrségi akciót túlélő bolíviai-horvát Mario Astorga Tadic melletti szobát kapta. Egyes lapkommentárok szerint ez megerősítheti azt a feltételezést, hogy Mario Tadic is "súgott" a hatóságoknak a csoportról. (A másik túlélőt, Tóásó Elődöt alaposan megverték a rendőrök, míg Mario Tadicnak nem esett baja.) Egyébként a hatóság azt ismételgeti, hogy tavaly szeptember óta volt tudomásuk a külföldi csoportról. Helyi újságok szerint nem lehet kizárni, hogy esetleg a Rózsa Flores jugoszláviai háborús szerepe miatt őt figyelő szerb vagy pedig a Székely légió szervezkedését követő román titkosszolgálatok értesíthették Bolíviát. (A Székely légió tagja volt Magyarosi és Tóásó, Rózsa Flores pedig tiszteletbeli tag volt.) Az El Deber napilap a hét végén bővítette a csoport tagjainak a körét, e szerint a Székely légió vezetője, a 32 éves Révész Tibor írországi munkavállalásakor szervezett be többeket, s maga is hosszabb ideig együtt lakott a szállodában Rózsáékkal. Ugyancsak említi az újság Nagy Tamás Lajost, valamint Ivan Pistovcak szlovák állampolgárt, akik ugyancsak az Asturias szállodában laktak. Egyébként a lap úgy tudja, hogy öten "időben" elutaztak Bolíviából, így Révésszel többen is Írországba.

Dudog Gábor él - mondta érdeklődésünkre kedden egy neve elhallgatását kérő békéscsabai ismerőse, aki azt állította: a 25 éves férfi korábbi állomáshelyén, Írországban dolgozik. Mint megtudtuk, a bolíviai hatóságok által keresett másik fiatalember, Gáspár Dániel is békéscsabai. Dudog őt korábbról ismerte, és 2008 januárjában együtt mentek ki Írországba dolgozni, ahol egy biztonsági céghez kerültek. Ez a cég küldte ki a két békéscsabai férfit egy bolíviai testőrkiképzési tanfolyamra. Itt találkoztak Rózsa Flores Eduardóval, erről fényképfelvételek is készültek.

Dudog Gábor édesanyja nem kíván a nyilvánosság elé lépni, de egy közvetítőn keresztül érdeklődésünkre megerősítette: öt hónapos távollét után, március 26-án jött haza a fia, és húsvét után, április 14-én ment el. Dudog anyja elképzelhetetlennek tartja, hogy fia merényletre készült volna. A mindig is a katonai pályára készülő, annak idején a Nemzetvédelmi Egyetemre sikertelenül felvételiző Dudog Gábor tizenkilenc nappal Rózsa Flores meggyilkolása után, május 5-én bejelentkezett az iwiw honi közösségi portálra. (Bod Tamás)

Az április 16-i akciókor Santa Cruzban lefoglalt fegyverek
Az április 16-i akciókor Santa Cruzban lefoglalt fegyverek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.