Hatból egy amerikai gyerek éhezik

Az Egyesült Államokban 12 millió kiskorút fenyeget az alultápláltság és az éhínség az első, kifejezetten erre a korcsoportra összpontosító felmérés szerint - a legfeljebb ötéveseknél 17 százalékot. Minden eddiginél több amerikai él élemiszerjegyeken, de egyharmaddal többük szorulna rá.

Az egymást követő harmadik hónapban is rekordot döntött az Egyesült Államokban az élelmiszerjegyeket igénybe vevők száma, a minap közölt adatsor szerint. A hivatalos nevén Kiegészítő Táplálkozási Segítség (SNA) elnevezésű, ma már leolvasókártyás programot 32,55 milliónyian veszik igénybe. Bár az igénylők száma időnként természeti katasztrófákkal - így a 2005-ös Katrina hurrikánnal - is összefügg, most a gazdasági válságot azonosítják a háttérben a szakemberek. A munkanélküliség negyedszázada nem volt ilyen magas (8,9%), a recesszió hivatalos kezdete, 2007 decembere óta 5,7 millió munkahely szűnt meg az országban.

Meg lehet-e élni az élelmiszerjegyekből? A maximális összege egy négytagú családnak valójában nem több, mint három-négy nagybevásárlás ára (500 dollár), de amikor a CNN riportere februárban kipróbálta a programot, arról számolt be: egészen jól táplálkozott. Inkább "szociálisan" volt nehéz kihúznia az egy hónapot, hiszen étterembe, kávézóba nem mehetett. Szakemberek azt is feljegyezték: az élelmiszerjegyeket felhasználók egészségesebb táplálkozási mintákat követnek később, mint hozzájuk hasonló helyzetű, de a programban részt nem vevő társaik: több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak például. A programból részesedők fele kiskorú, és kétharmaduk él egyszülős háztartásban - az összes SNA-támogatások mintegy ötöde gyerekes családokhoz jut. (A fennmaradó a fogyatékkal élőkhöz, illetve idősekhez.) A fehérek kisebbségben vannak, a legnagyobb etnikai csoportot az afroamerikaiak alkotják, 36 százalékkal. A háztartások átlagos jövedelme (az élelmiszerjegyek nélkül) havi 650 dollár.

Az egyik fő gond: az ellátórendszer igencsak akadozik. - Jelenleg minden három jogosultból egy nincs a programban - közölte az Élelmiszerkutatási és Akcióközpont (FRAC) elnevezésű, éhezéselleni szervezet. Vagyis legalább 48 millió amerikainak (vagy jogszerűen és tartósan itt élő külföldinek) kellene feliratkozva lennie. Az okokat most annál is inkább kutatják, mivel a minap megdöbbentő adatsor látott napvilágot: minden hatodik gyermek éhezik.

A The New York Times vasárnapi riportjából kiderül: óriási eltérések vannak az ötven szövetségi állam között abban, hogy milyen hozzáférést biztosítanak a szociális ellátórendszerhez. Kalifornia csak az amúgy rászorulók felét integrálja az SNA-programba, Missouri viszont csaknem mindenkit - ellenben azon az áron: olyan alacsonyan határozza meg a nyomorszintet, hogy több százezer szegény család nem is jogosult. Szakemberek a helyzetet még a most felrajzolt képnél is roszszabbnak tartják, ugyanis a kutatás a 2005-2007-es időszakot dolgozza fel. Márpedig a Bush-időszak egészében ötmillió (további) ember került a nyomorszint alá.

A gyerekek alultápláltságát azért is súlyos problémának tartják, mert egyes hatásaiban visszafordíthatatlan károkat okoz, ezen kívül összefügg a rossz iskolai teljesítménnyel, a drogproblémával, a bűnözéssel. A szociális nehézségek halmozódásának, egymásra épülésének egyik eklatáns példája éppen az Egyesült Államok fővárosa, a mintegy 600 ezres, többségében fekete lakosságú Washington. Itt az össznépesség 10,8 százaléka számít súlyosan szegénynek, a gyerekek egyharmada él nyomorszinten, az iskolai teljesítmény roszszabb, mint az ötven szövetségi állam bármelyikében.

A Chicagóból átköltözött Obama család ugyan próbálkozott vele, de nem talált lányainak megfelelő köziskolát. Jimmy Carter lánya volt az utolsó elnökgyerek, még a 70-es évek végén, akit önkormányzati fenntartású iskolába írattak itt. Eközben Washington a bűnözési statisztikákban is rendre "előkelő" helyen szerepel, a szintén szociális problémahalmaz Baltimore és Detroit után harmadik. A 90-es évek elején még abszolút értelemben is "bűnfőváros" volt, napi legalább egy gyilkossággal. Márciusban a főváros AIDS-fertőzöttségéről közölt felmérés keltett riadalmat: háromszorosan haladja meg azt a szintet, amit már "általánossá vált, súlyos járványnak" tartanak. Washington lakosságának 3 százaléka AIDS-es, illetve HIV-hordozó, a 40-esek körében csaknem minden tizedik.

A Feeding America, az agrártárca, illetve a népszámlálás adatait is összegző felméréséből kiderül: az USA-ban több mint 12 millió kiskorút, ezen belül 3,5 millió (17%), legfeljebb ötéves kisgyereket veszélyeztet az alultápláltság és az éhezés. Csaknem egynegyedük déli Louisiana államban él. A nagy államokban, Kaliforniában és Texasban mintegy 1,5-1,5 millió az ilyen gyerek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.