Veteránok, Sztálin, rendpártiság

- Az ünnepek körül mindenkinek eszébe jutunk. Kár, hogy akkor is inkább csak szavakat kapunk - súgja oda Leonyid Andrejevics, majd korát meghazudtoló biztos kézzel tölt magának, hogy poharát emelje az egyik moszkvai iskolában a veteránok tiszteletére terített ünnepi asztalnál.

Az egykori őrnagy csöndben kortyol, míg katonatársai és -társnői háromszoros "hurrá" kíséretében isznak a haza győzelmére. - A háborút a hazámért vívtam, sosem Sztálinért - mormogja az 1. belorusz front egykori tankosa, miközben egy energikus tiszt - aki, mint kiderült, koránál fogva még nem szolgált a háború alatt - az egykori "Gazdát" dicsőítő tószttal előlegezte meg az újabb vodkát. Sztálintól függetlenül május 9., a náci Németország feletti győzelem napja az egyetlen igazi nemzeti ünnep Oroszországban, amelyet valóban mindenki magáénak tekint.

Az elmúlt években afféle kokárdaként divatba jött a katonai kitüntetéseket díszítő narancssárga-fekete csíkos György-szalag viselése is az évfordulón. - De szerintem a gyerekeimet és az unokáimat már nem érdekli ez a győzelem. Ez nem az ő hibájuk, így természetes - vonja meg a vállát a tankján Prágáig jutó veterán.

Az évforduló azonban szem előtt van: hivatalos koszorúzások, az ismét egyre látványosabb Vörös téri katonai felvonulások mellett Dmitrij Medvegyev államfői videoblogban szólt az ünnepről és arról, hogy a történelmi események kiforgatása elfogadhatatlan. Ezzel Medvegyev főként a Baltikumra utalt, ahol a függetlenségért a Szovjetunió ellen német oldalon is harcoló katonák egyre nagyobb elismerést kapnak.

- Vitatkozzon, aki akar, de nekünk jobb volna, ha inkább megkapnánk a régóta ígért lakásokat, hiszen már olyan kevesen maradtunk, és mi sem sokáig - mondja az őrnagy Medvegyev elnök ígéretére utalva, de társai lepisszegik, mert nem hallják miatta az iskola tanárának felszólalását, amelyben megköszöni a veteránoknak, hogy a világ legerősebb államát megmentették a pusztulástól.

Azonban Sztálin az elmúlt években újraértékelődött, már a "hatékony menedzser" jelzőt is megkapta, relativizálva a 30-as évek terrorját és a szovjet hadsereg óriási emberveszteségeit.

- Nem lep meg, az emberek vágynak a rendre, hogy valakire felnézzenek. A mostaniakra nem tudnak. Ez a Medvegyev intelligensebbnek látszik, mint Putyin, de akkor is csak szövegelés van és a javak felélése - a háború után olajkutatóként is dolgozó veterán bosszúsan vodka helyett már inkább gyümölcslét tölt magának.

- Ma nincs semmi, csak kommunizmus helyett kapitalizmust ígérnek. Pedig húsz éve azt gondoltam, na, a fiatalok talán jobbá teszik az országot. De most ugyanazt a dörgölőzős karrierizmust látom, amit a Szovjetunió idején. Én már öreg vagyok, ezen nem tudok változtatni, mégis gondterhelten hánykolódom éjszakánként.

Az orosz győzelmi emlékérem egy szentpétervári óriásplakáton
Az orosz győzelmi emlékérem egy szentpétervári óriásplakáton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.