Tóásó Előd fél

A Székely Légió Magyarországon létrehozott félkatonai szervezet, írta 2002-ben egy bukaresti lap. A baszk ETA-hoz hasonló akciók végrehajtására készül, alapítója és vezetője a Sepsiszentgyörgyről származó, büntetés-végrehajtási alkalmazottként dolgozó Révész Tibor.

A romániai lapok több alkalommal foglalkoztak az állítólag Dunaújvárosban bejegyzett és a város környékén "gyakorlatozó" parancsnokról és "harcosairól". Révészék hátterében a székelyföldi autonómiatörekvéseket támogató Székely Nemzeti Tanácsot jelölték meg.

A Székely Légió ezzel szemben, állította Révész többször, nem ad tagjainak paramilitáris képzést, ellenben sziklamászásra vonatkozó "tanácsokkal" látják el a tagokat. Akik elsősorban Erdélyből "kijött" fiatalok, többnyire értelmiségiek. Révész romantikus verziója szerint a légió egy baráti beszélgetés után jött létre - ehhez képest az interneten föllelhető képek arról tanúskodnak, hogy nagyon is katonás, erőt próbáló túlélőgyakorlatokon vesznek részt.

A sziklamászó tanácsokra "szakosodott" szervezet tagja volt Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád (holttestének hazahozataláért a légió köszönetet mond a honlapján), Tóásó Előd pedig Révésszel vesz részt azon az évekkel ezelőtti túlélőgyakorlaton, melynek távja 120 kilométer volt, azt 44 óra alatt kellett teljesíteni, szerepelt benne tájékozódás, lövészet és aknakeresés. A túrát a Pannon Polgár Őrség szervezte Pálhalmán.

Tóásó bolíviai ügyvédje elmondta azt is, hogy Tóásó aludt, amikor a kommandósok április 16-án hajnalban betörtek szobájába. Paredes megismételte, hogy védence ártatlan. (Arra nem adott magyarázatot, hogyan készült a bolíviai szállodai szobában az a fotó, amelyen Tóásó egy Remington 700-as mesterlövészpuskával (merénylők kedvelt fegyverével) parádézik.

A koronatanút, El Viejót (az "öreget") pénteken hallgatják meg. Ő készítette azt a videofelvételt, amely az ügyészség szerint bizonyítja, hogy Rózsa Flores és társai meg akarták gyilkolni Evo Morales bolíviai elnököt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.