A pápa Jordániában

Közel-keleti látogatásának első napján az iszlám hit és a vallásszabadság iránti "mély tiszteletét" hangoztatta a pápa.

XVI. Benedek tegnap Jordániában megkezdte nyolcnapos körútját, melynek során ellátogat Izraelbe és Ciszjordániába is. A pápa útjának elsődleges célja az, hogy reményt nyújtson a Közel-Keleten élő, egyre csökkenő számú kereszténység számára (Jordánia mintegy 5,8 milliós lakosságának négy százaléka keresztény). XVI. Benedek azonban kifejtette: az izraeli-palesztin békefolyamat előrelépéséhez is szeretne hozzájárulni.

A repülőtéren Abdullah király és Rania királynő fogadta a katolikus egyházfőt mozlim és katolikus egyházi elöljárókkal együtt. A pápa elmondta: nagyra értékeli Jordániának a vallás irányában tanúsított tiszteletét, és a vallásszabadság fontosságát hangsúlyozta. - A vallásszabadság természetesen egy alapvető emberi jog, és remélem és imádkozom azért, hogy a tisztelet minden férfi és nő elvitathatatlan jogai és méltósága iránt növekedjen és védelmet nyerjen nemcsak a Közel-Keleten, hanem az egész világon - mondta.

Jordániai muzulmán vezetők azonban tegnap ismét emlékeztettek a pápa nagy visszhangot kiváltó szavaira, amikor azt követelték, hogy kérjen bocsánatot három évvel ezelőtti kijelentéséért, amelyben egy bizánci császár egyik könyvét idézte.

Az írásban a császár egy perzsa muzulmán tudóssal folytatott párbeszédét ismertetve kijelenti: Mohamed próféta csak gonoszságot és embertelenséget terjesztett. A pápa később kifejtette, mélységesen sajnálja, hogy beszéde ilyen hatást váltott ki, s az elmondott idézet nem tükrözi véleményét.

A király megkérte XVI. Benedeket, hogy látogatásával kezdjen új párbeszédet a keresztények és a muzulmánok között, és segítse elő az izraeli-palesztin konfliktus rendezését. Az egyházfő, aki saját szavai szerint a "béke zarándokaként" érkezik a Közel-Keletre, már korábban kifejtette ilyen irányú céljait. Jordánia felé a repülőgépen újságíróknak úgy nyilatkozott: a katolikus egyház spirituális segítséget nyújthat a közel-keleti konfliktus megoldásában. - Nem politikai, hanem szellemi erő vagyunk, azonban ez az erő valódi, és hozzájárulhat a békefolyamathoz - idézte a pápa szavait a Reuters. A pápa az elkövetkezendő napokban találkozik izraeli és palesztin vezetőkkel, és ellátogat egy palesztin menekülttáborba is.

Abdullah király fogadja a szentatyát az ammáni repülőtéren
Abdullah király fogadja a szentatyát az ammáni repülőtéren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.