Tervek a bővítés folyójával

A Fekete-erdőben ered, de Ulmtól válik igazán hajózhatóvá a Duna. Jelképesen ezért is választotta a Baden-Württemberg és Bajorország határán fekvő várost a szerdai Duna-csúcs helyszínéül Günther Oettinger. - Az európai integráció "alapítófolyója" a Rajna, a keleti bővítésé és a jövőé viszont a Duna. A 260 millió embert felölelő térség államai partnerek, nem pedig vetélytársak - mondta tegnap nyolc Duna menti ország magas rangú képviselője, köztük Balázs Péter magyar külügyminiszter előtt a német tartományok közül a gazdaságilag egyik legerősebbnek számító Baden-Württemberg CDU-s kormányfője.

Ulmból jelenti kiküldött tudósítónk

Az Európa második leghosszabb vízi útja mentén tervezett, nemzetek feletti együttműködés sikeréhez persze elengedhetetlenek az uniós források. - Az EU komoly anyagi támogatásához az érintett államok egységes fellépése és konkrét közlekedési, környezetvédelmi, vízgazdálkodási beruházási tervek szükségesek - hangoztatta Balázs Péter. Hozzátette, hogy a következő Duna-csúcs házigazdája 2010 első felében Budapest lesz.

Danuta Hübner, az EU regionális együttműködésért felelős biztosa Ulmban támogatta, hogy az Európai Bizottság már a júniusi EU-csúcson feladatul kapja a térséget kiemelt együttműködési területté emelő, átfogó Duna-stratégia kidolgozását. A dokumentumot 2011 első felében, Magyarország soros uniós elnöksége alatt lehetne elfogadni, a projektekhez pedig a 2014-től induló új EU-költségvetésből biztosíthatnának forrásokat.

Balázs Péter szerint a magyar EU-elnökség egyik súlypontja a víz lehet, és e témakörbe a gyógyvíz, az ivóvíz, a vízgazdálkodás vagy a vízi közlekedés egyaránt belefér. A Duna menti államok egyértelműen támogatják, hogy Közép-Európába, nevezetesen Debrecenbe kerüljön az Európai Neutronkutató Központ (ESS). A legalább egymilliárd eurós költségvetésű vállalkozásért még a svédországi Lund és a spanyolországi Bilbao is verseng. Debrecen bekapcsolásával egy Karlsruhétól Münchenen és Temesváron át Szófiáig húzódó tudományos-kutatási tengely jöhetne létre.

Magyarországnak szakemberekből álló erős kormánya van, amely megítélésem szerint képes lesz áthidalni a gazdasági válságot - mondta tegnap Ulmban Günther Oettinger (CDU) baden-württembergi tartományi kormányfő lapunk - hazánk megítélését firtató - kérdésére. A vezető német konzervatív politikus úgy fogalmazott: az eddigi kedvező tapasztalatok alapján további magyarországi befektetésekre biztatja a német cégeket. Oettinger megerősítette, hogy a stuttgarti Daimler-konszern pénzügyi nehézségei ellenére folytatja a kecskeméti Mercedes-autógyár építését. (D. A.)

Günther Oettinger (balra) Balázs Péter volt külügyminiszterrel egy 2009-es konferencián. Jelképes lépés?
Balázs Péter külügyminiszter nézi, ahogy Günther Oettinger (balra) aláírja a záródokumentumot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.