Leváltották Slota emberét

Ivan Gasparovic szlovák államfő néhány órán belül eleget tett Robert Fico miniszterelnök indítványának, és leváltotta tegnap a pozsonyi környezetvédelmi minisztert, aki korrupciógyanús ügyletbe keveredett. Ján Chrbet a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltje volt, utódját a jövő héten nevezik meg. - Nincs szükségem olyan miniszterre, aki nem vállalja a politikai felelősséget a tettéért, hanem farizeus módon a kormány nyakába akarja varrni a történteket - jelentette ki a szlovák kormányfő.

Lapunk érdeklődésére a kormánypárti SNS egyetlen politikusa sem volt hajlandó kommentálni, hogy Fico néhány napon belül két miniszterüket is menesztette, mindkettejüket gyanús ügyleteik miatt. Jana Benková szóvivő annyit közölt, hogy a párt elnöksége ad majd ki nyilatkozatot.

Szlovák politikai elemzők kizártnak tartják, hogy jelöltjeik menesztése miatt a Szlovák Nemzeti Párt kilépne a kormánykoalícióból, mert akkor megmaradt pozícióikat és jelentős anyagi forrásaikat is elveszíthetnék - vélekedett Grigoruj Meszezsnyikov neves pozsonyi politológus.

A környezetvédelmi tárca vezetőjének, Ján Slota egyik bizalmasának azért kellett távoznia, mert szlovákiai szakértők szerint a tárcavezető áron alul adott el tízmillió tonna szabad légszennyezési kvótát az Interblue Group amerikai cégnek, amelyet csak néhány nappal az alku megkötése előtt jegyeztek be az Egyesült Államokban. Ezzel Szlovákiát legalább harmincmillió eurós kár érte - vélekednek az ellenzéki szakpolitikusok. A miniszter nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a megkötött szerződést és az amerikai cég tulajdonosainak nevét sem. Feltehetően azért, mert a háttérben a Szlovák Nemzeti Párthoz közel álló személyek állnak, akik a tervezett viszonteladásból óriási hasznot húztak volna.

Marián Janusek régiófejlesztési tárcavezetőnek azért kellett távoznia, mert csak a minisztérium faliújságján hirdette meg az egyik uniós pályázatot, amelyről csupán a Ján Slotáék gazdasági holdudvarába tartozó cégek vezetői tudtak. Versenytárgyalások nélkül őket kiáltották ki győztesnek. Az ügyben már az illetékes EU-biztos is vizsgálódik, az új szlovák miniszter pedig érvénytelennek nyilvánította a pályázatot.

Robert Fico alig három év alatt nyolc minisztert váltott le. Kettőt (a külügyi és az egészségügyi tárca volt vezetőjét) a saját kérésükre, a többit pedig korrupciógyanús ügyek miatt. Hárman közülük Slota bizalmasai voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.