Vitát szít a hadgyakorlat

Megkezdődött a grúziai NATO-hadgyakorlat, amely újra lehűtötte a tavalyi, dél-oszétiai grúz-orosz fegyveres konfliktus után lassan normalizálódó kapcsolatokat Moszkva és a NATO között.

Az eredetileg 19 ország részvételével (Moszkva ellenzése után azonban végül Szerbia, Kazahsztán, Moldova és Örményország távolmaradásával) megkezdett, egy hónapos gyakorlatozás mögött a NATO szóvivője szerint Oroszország indokolatlanul lát provokációt. - A rendezvény semmiben sem különbözik a tavalyi örményországitól - jegyezte meg John Apathurai.

Az orosz elnök viszont úgy véli, hogy az augusztusi fegyveres konfliktus után - amikor Tbiliszi megpróbálta visszaszerezni az ellenőrzést a jogilag hozzá tartozó, de tizenöt éve gyakorlatilag önálló Dél-Oszétia felett, összeütközve a térségben állomásozó orosz békefenntartókkal és a bevonuló orosz erőkkel - a hadgyakorlat csak a bizonytalanságot növeli a térségben. Moszkva kifogásolja, hogy az ezer katona részvételével folyó gyakorlatok Dél-Oszétia közelében zajlanak, amelyet Oroszország egyoldalúan önálló államnak ismert el, a múlt héten pedig átvette a kváziállam határ-ellenőrzési feladatait is.

Az ellentétek miatt a Kreml lemondta a NATO-tagállamok és Oroszország vezérkari szintű találkozóját - majd kedden a NATO-Oroszország Tanács május közepére tervezett külügyminiszteri megbeszélését is, miután a NATO elérte két orosz diplomata kiutasítását Brüsszelből.

Moszkva válaszul szerdán kiutasította a NATO moszkvai információs irodájának két kanadai munkatársát. Kanada berendelte magához az ottawai orosz nagykövetet az ügy tisztázására.

Eközben Grúziában tovább folytatódik a Mihail Szaakasvili elnök által kormányellenesnek minősített összeesküvés felgöngyölítése. A keddi; homályos hátterű katonai lázadás után szerdára letartóztatták a NATO-val való kapcsolattartásért felelős grúz delegáció korábbi attaséját. Vahtang Majszaja állami televízióban közvetített vallomásában elismerte, hogy rendszeresen katonai információkat küldött az orosz szolgálatoknak. Majszaja személyében Szaakasvili megtalálta a Grúzia számára kudarccal zárult dél-oszétiai konfliktus fő felelősét is, mondván: a tegnapig egyetemi dékánként dolgozó külpolitikai szakértő a grúz erők helyzetéről tájékoztatta az orosz felet az összecsapások napjaiban.

- Egyelőre gyenge lábakon áll a kormány vádja, a vizsgálat talán tisztázza a helyzetet - fogalmazott lapunknak diplomatikusan a Szabad Európa Rádió grúziai munkatársa. Koba Liklikadze elmondta, hogy a Muhrovaniban lévő katonai bázis keddi lázadásakor a helyszínen volt, ám az oda kirendelt kormányerők nem engedtek senkit az objektum közelébe. Szaakasvili állítása szerint a katonák lázadása része volt egy nagyobb katonai összeesküvésnek, amelynek célja a NATO-hadgyakorlatok megzavarása, és orosz katonai erőkkel együttműködve több grúz politikus megölése, végül Tbiliszi elfoglalása volt.

Amerikai, török és orosz katona egyeztet egy Tbiliszi-közeli katonai támaszponton
Amerikai, török és orosz katona egyeztet egy Tbiliszi-közeli katonai támaszponton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.