Hátba támadták Brownt

A szokásosnál is hevesebb pengeváltásra került sor a szerdai miniszterelnöki interpellációk során a brit kormányfő és az ellenzék vezére között. David Cameron személyes támadást intézett Gordon Brown ellen, felidézve az elmúlt napok megaláztatásait. Ezek sorába tartozik a miniszterelnök - két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta - első alulmaradása országgyűlési szavazás során. Munkáspárti képviselők együtt voksoltak az ellenzékkel a Brit Hadseregben szolgált, eredetileg Nepálban toborzott gurkha veteránok letelepedési jogainak korlátozása ellen.

Nem segített két korábbi kabinetminiszter, Charles Clarke és David Blunkett kritikus nyilatkozata sem. De tagadhatatlan hátba szúrásnak minősült az önkormányzatokért felelős államminiszter, Hazel Blears éles kritikája a The Observer vasárnapi lapban Brown szánalmas YouTube-fellépésével, vezetési stílusával és tekintélyvesztésével, valamint a Munkáspárt "siralmas teljesítményével" és fokozódó népszerűtlenségével kapcsolatban.

Gordon Brown megkísérelte visszaszerezni a kezdeményezést, amikor a hosszú hétvégét követő első munkanapon egy londoni iskolában hozta nyilvánosságra, hogy a szülők nagyobb befolyáshoz jutnak oktatási kérdésekben. Ám ez a népszerű lépés is gellert kapott: a kormányfőt szerencsétlen módon egy második világháborús gyermekrajz-kiállítás horogkereszteket ábrázoló képei előtt fotózták le.

David Cameron interpellációjában kijelentette: "Nagy-Britanniának erős vezetőre és hosszú távú döntések meghozatalára képes kormányra van szüksége, ehelyett egy tökéletesen lejáratott adminisztráció egy teljes évet elvesztegetett." "Senki sem vonja kétségbe - folytatta Cameron -, hogy Brown megérdemelten jutott politikai szerephez, de nem nyilvánvaló a jelenlegi pozícióra való alkalmatlansága? Ennek tudatában van a nyilvánosság, a párt és újabban a kormány. Miért nem teszi meg az egyetlen lehetséges bátor lépést, és írja ki a választást?"

Gordon Brown azzal vágott vissza, hogy az ellenzék vezére "szokás szerint csak személyi kérdésekkel foglalkozik, mert a súlyos, aktuális ügyek, mint a gazdaság, a sertésinfluenza és a világpolitika, túl bonyolultak számára".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.