Vasfüggönybontó hangok CD-n kiadva

A "forradalom hangja" nagyon sokszínű, a vasfüggöny lebontásában fontos szerepet játszó dalokban számos stílus (pop, sláger, népdal, polbeat vagy éppen underground) egyaránt keveredik. - Eredetileg sokkal erőteljesebb, harciasabb számokat vártunk. Magam is meglepődtem, hogy az 1989-es kelet-európai átalakulást jellemző dalokban mennyi költészet, mennyi líra rejlik - mondta lapunknak Ulrich Mählert.

Az egykori NSZK-ban született, de jó ideje Berlinben élő 41 éves történész az NDK-s kommunista diktatúra feldolgozására létrehozott német közalapítvány munkatársa. Egyben vezetője annak a projektnek, amely keretében most CD-n adták ki a tíz kelet-közép-európai államban húsz évvel ezelőtt lezajlott rendszerváltások legjellemzőbb dalait, összesen húsz számot.

Magyarországról is két dal került a Sound of Revolution (A forradalom hangja) nevet kapó válogatásba. Az egyik Bródy János "Ha én rózsa volnék", a másik az Európa Kiadó "Szavazz rám!" című száma. Mählerték a kelet-közép-európai térséggel foglalkozó, illetve ottani történészek, újságírók, közéleti személyiségek véleményét kérték ki, hogy szerintük mely dalok fejezik ki legjobban 1989 szellemét. Az első körben országonként átlagosan öt-hat dalt neveztek, ebből aztán kettőt kellett kiválasztani.

Mählert sajnálatosnak nevezte, hogy az összeállítás nem valamelyik nagy lemezkiadó világcég szárnyai alatt jelent meg. A neves egykori NDK-s másként gondolkodó, Rainer Eppelmann által vezetett alapítvány még tavaly nyáron mindegyiket megkereste, és anyagi-szponzori támogatást is felajánlott a hangsúlyozottan nem kommerciális hanghordozó megjelentetéséhez. A vezető lemezkiadók közül azonban egyetlenegytől érkezett válasz - az is udvariasan elutasító volt.

A 150 ezer eurós költségvetéssel kiadott CD-t végül az Európai Bizottság támogatásával sikerült megjelentetni, egyelőre 25 ezer példányban. A válogatás iránt érdeklődők az uniós tagállamokban működő EU-s képviseleteknél ingyen rendelhetik meg a dalgyűjteményt, és egyes számok a YouTube-on is elérhetők.

(Bővebben: www.stiftung-aufarbeitung.de)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.