Grúzia: katonai lázadás vagy színjáték?

A grúziai puccskísérlet, a Brüsszelből kiutasított két orosz diplomata ügye nyomán ismét romlik Moszkva és a Nyugat kapcsolata, Oroszország lemondta a NATO-ülésen való részvételt.

Vértelenül, tárgyalásos úton zárult le az állítólagos kormányellenes katonai összeesküvés, amely néhány óráig tartott Grúziában. Sem az összeesküvés céljait, sem a vezetők névsorát nem tették közzé.

Az egy nappal a dél-kaukázusi országban kezdődő NATO-hadgyakorlat előtt leleplezett összeesküvés a grúz ellenzék szerint nem több, mint Mikhail Szaakasvili elnök újabb színjátéka, amely az elnökkel szembeni erők elleni újabb akciókra ad ürügyet, közeledve az egy éven belül esedékes elnökválasztásokhoz. Moszkva és a Nyugat viszonya ismét romlani kezdett. Oroszország lemondta részvételét a májusra tervezett NATO-Oroszország Tanács ülésén, és kedden bejelentette, kiutasít két NATO-diplomatát, válaszul két orosz diplomata Brüsszelből való kiutasítására.

Alig egy órával azután, hogy a muhrovani bázison állomásozó páncélos erők vezetője, Mamuk Gorgisvili kijelentette, hogy a katonák nem kívánnak részt venni politikai akciókban, és az egységek mindenképpen állomáshelyükön maradnak, a grúz vezetés katonai összeesküvésről és lázadásról számolt be. A Reuters idézte katonai források szerint a "lázadók" bűne az lehetett, hogy megtagadták a parancsot, vonuljanak a fővárosba, és erővel bontsák le az ellenzék által emelt barikádokat.

A grúz belügyminisztérium stratégiai osztályának vezetője, Sota Utiasvili szerint félezer katona vett részt a muhrovani lázadásban, 30 kilométerre Tbiliszitől, azzal a céllal, hogy a szerdán kezdődő - Moszkva ellenérzését kiváltó - hadgyakorlatot megzavarja, majd orosz katonákkal egyesülve Tbiliszit elfoglalja. Egy grúz kormányszóvivő kizárta, hogy idegen hatalom állhatott a vélelmezett puccsisták mögött. A lázadás helyszínére sietett Szaakasvili is, aki a hivatalos források szerint tárgyalt a felkelőkkel. Az ellenzék szerint (amely bírálja az elnök autoriter vezetési stilusát) a rendszeresen felmerülő "orosz vonal" ezúttal új összefüggésben jelent meg. Még a Moszkvával szemben szintén kritikus politikusokat - például Nino Burdzsanadze egykori parlamenti elnököt, a jövő évi választások egyik esélyesét - is megvádolták a Kremllel való együttműködéssel.

Szaakasvili elnök testőrei mögött
Szaakasvili elnök testőrei mögött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.