Két magyart még keresnek Bolíviában

A Rózsa Flores vezette terroristacsoport két további magyar tagja, Gáspár Dániel és Dudog Gábor szökésben van - közölte Marcelo Sosa, a nyomozást vezető ügyész hétfő esti sajtóértekezletén. Ugyanakkor egy bolíviai emberi jogi szervezet (APDHB) elnöke bejelentette, hogy a magyar Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Fardig Tadic megbánást tanúsítanak és készek együttműködni a nyomozással.

A bolíviai lapjelentések szerint Marcelo Sosa ügyész elsősorban három személyt, a horvát származású Branco Marinkovicot, az ellenzéki vállalkozókat tömörítő Pro Santa Cruz Bizottság volt elnökét, Rubén Costast, a tartomány prefektusát és Guido Náyar egykori minisztert, a Pro Santa Cruz alelnökét vádolta meg a Bolíviába hívott zsoldoscsoport finanszírozásával. Az említetteken kívül az ügyészség idézést adott ki még több mint egy tucat Santa Cruz-i vállalkozó esetében, hogy az igazságszolgáltatás előtt feleljenek a terroristacsoport felállításában való szerepük miatt - jelentette az ABI hírügynökség.

Sosa állítása szerint Marinkovic 200 000 dollárt adott fegyverek vásárlására először argentinoknak, akik aztán leléptek - közölte az ügyész a múlt héten a Rózsa Flores-csoport fegyverszállítójaként őrizetbe vett Alcides Mendoza Malavi vallomása szerint. Ezt követően Branco Marinkovic, két jelenleg külföldön tartózkodó ügyvéd, Hugo Antonio Achá és Alejandro Melgar Pereira, valamint más személyek finanszírozták a Rózsa Flores által beszervezett külföldi zsoldosokat. Az ügyész szerint Rózsa Flores csapatába nemcsak Magyarosi Árpád, az ír Michael Dwyer, a két túlélő, Mario Tadic, Tóásó Előd tartozott, hanem velük kapcsolatot tartott Dudok Gábor és Gáspár Dániel is. Az ügyész szerint e két utóbbi magyarról Mario Tadic vallomásában tett említést, miszerint az Asturias hotelben találkoztak, s akkor öszszevesztek Rózsával.

A nyomozás Rózsáék számlájára írja Guido Guardia szenátor és Saúl Avalos autonómiaügyi miniszterhelyettes lakásai ellen végrehajtott merényleteket novemberben, illetve márciusban Santa Cruzban. A helyi kiállítási vásár egyik használaton kívüli pavilonja szolgált október és február között kiképzési helyként. Majd a vásár megnyitásának előkészületei miatt a fegyverek egy részét átvitték a távközlési Cotas standjára, ahol a rendőrség április 16-án razziát tartott.

A vádakban érintettek többsége azonnal kifogásolta, hogy hamis vízumok gyártásáért, majd lopott gépkocsik tárolásáért többször is büntetett "Viejo" lehet a "koronatanú". Costas prefektus - jogi képviselője útján - közölte, hogy csak Santa Cruzban hajlandó kihallgatásra megjelenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.