Ez nem Amerika

- Készült a hatalom erre az akcióra. Ennek bizonyítéka, hogy a rendőrökön nem volt azonosító jel, hogy könnygázzal oszlattak, és az Európában nem használatos gumilövedékeket használtak, s a jogsértések miatt tiltakozóknak cinikusan azt felelték: ez nem Amerika. A bírósági és ügyészségi folyosókon az ötvenes éveket idéző hangulat uralkodott - mondta kedd délután Strasbourgban Gál Kinga.

Az EP-képviselő asszony azon a fideszes "házi rendezvényen" beszélt, amelyen bemutatták Bodoky Tamásnak a 2006. október 23-i budapesti rendőrakcióról szóló Túlkapások címmel megjelentetett könyve angol fordítását. Az Európai Parlament strasbourgi folyosóin rendezett könyvbemutatón megjelentek a rendőrattak szenvedő alanyaiként bemutatott Kruchina fivérek, és ott volt Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő is.

Alighanem az ilyen jellegű eseményekre gondolt Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő, aki egy nappal korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a fideszes képviselők uniós tagságunk első öt éve során számos alkalommal exportálták az általuk generált belpolitikai konfliktusokat Brüsszelbe, ahol ezt a sérelmi politizálást komoly ellenérzéssel fogadták.

Becsey Zsolt fideszes EP-képviselő ezzel szemben azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy a Fidesz nem a belpolitikai vitákat vetítette ki Brüszszelben, hanem azt az általános emberi és közösségi jogot védelmezte, amelyre EP-képviselőként valamennyien felesküdtek. Akár a szóban forgó rendőrattakról, akár a megelőző Gyurcsány-kormány és a spanyol versenybiztos, Almunia általa (Becsey Zsolt által) több alkalommal sérelmezett összejátszásáról volt szó, a Fidesznek kötelessége volt a jogsértéseket szóvá tenni, mondotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.