Oroszok őrzik Dél-Oszétia határát

Hivatalosan is az orosz erők őrzik a hét végétől Abházia és Dél-Oszétia határait. A két - hivatalosan Grúziához tartozó, ám Oroszország és Nicaragua által a tavalyi grúz-orosz fegyveres konfliktus óta függetlennek elismert - köztársaság vezetőjével pénteken írt alá szerződést Dmitrij Medvegyev, néhány nappal a Grúziában kezdődő NATO-hadgyakorlat előtt.

Az orosz elnök szavai szerint a megállapodás a biztonságot növeli a térségben. Ellentétben a tervezett grúziai, eredetileg tizenkilenc ország (többek között a Független Államok Közösségéhez tartozó, Moszkvával szoros kapcsolatokat ápoló Örményország) részvételével tartandó szerdai gyakorlattal, amely csak tovább bonyolítja Oroszország és a NATO kapcsolatát.

Moszkva és Brüsszel között éppen a Medvegyev által provokációnak minősített gyakorlatok miatt marad el a csütörtökre tervezett vezérkari főnökök találkozója is, bár a május 19-i külügyminiszteri találkozó továbbra is tervben van. A NATO-Oroszország Tanács korábban egy időre felfüggesztett működését bonyolítja egy újabb diplomáciai vita is, amely során a NATO két orosz diplomata, többek közt az EU előtt Oroszországot képviselő Vlagyimir Csizsov fia kiutasítását kérte Belgiumtól.

Ugyanakkor az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határ menti igazgatóságának délorosz régiójáért felelős Nyikolaj Liszinszkij szerint az orosz-abház-dél-oszét megállapodások időzítésének nincs köze a NATO-gyakorlathoz. Liszinszkij nem közölte, hogy mekkora erőket rendel ki Oroszország a két térség határainak őrzésére. Mint mondta, "éppen eleget a feladatok ellátásához".

A tíz évre szóló megállapodást az EU és az Egyesült Államok is elítélte. Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Robert Wood kijelentette, hogy az egyezmény ellentétben áll a hatpontos megállapodással, amelyet Nicolas Sarkozy francia elnök közvetítésével Medvegyev és a grúz elnök, Mikhail Szaakasvili elnök is aláírt tavaly. E szerint a feleknek az augusztus 8-i fegyveres konfliktus előtti állapotnak megfelelően kell visszavonniuk erőiket. Igaz, a hatpontos egyezmény sorsa már a nyár végén kérdésessé vált, miután Moszkva önálló államnak ismerte el Abháziát és Dél-Oszétiát, ahol tizenöt éven át békefenntartókként voltak jelen az orosz kéksisakosok, nemzetközi felhatalmazással.

Az abház, az orosz és a déloszét elnök a Kremlben
Az abház, az orosz és a déloszét elnök a Kremlben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.