Zöld utat kapott a cseh szakértői kormány

Kompromisszumos alku született tegnap Jan Fischer, a kormányalakítással megbízott miniszterelnök és a három cseh pártvezér között.

Az egyezség alapján a Mirek Topolánek vezette polgári demokraták (ODS) új jelöltet neveznek a pénzügyminiszteri és az igazságügy-miniszteri, a cseh szocdemek (CSSD) pedig az ipari és kereskedelmi tárcavezetői posztra. A zöldek (SZ) kapják a környezetvédelmi tárcát, és az eredeti elképzeléssel ellentétben nem szűnik meg az emberjogi minisztérium sem, amelynek élén az utóbbiak szeretnék meghagyni Michael Kocáb rockzenészt. Vagyis sem Jan Fischer jelöltjei, sem pedig a két kormánypárt és az egyik ellenzéki politikai tömörülés favoritjai nem lesznek befutók.

A vitát a múlt hét végén a megbízott miniszterelnök robbantotta ki, aki a pénzügyi, az igazságügyi és az ipari tárca élére jelölt személyeket nem tartotta megfelelőnek, és a helyükre saját embereit akarta beültetni. Ezt a megoldást a legélesebben Topolánek ellenezte, de a másik két érintett sem támogatta. Mindhármuk szerint túllépte a jogkörét, amely csupán arra hatalmazza fel, hogy az általuk javasolt személyek névsorát átadja az államfőnek.

- Ha Jan Fischer ragaszkodik a jelöltjeihez, akkor kabinetje nem kap bizalmat a törvényhozásban - szögezte le múlt pénteken Mirek Topolánek. Mire Fischer azt válaszolta neki, hogy nem lesz a bábjuk. Már csak azért sem, mert a kormányalakítás politikai felelőssége az övé.

Václav Klaus államfő hajlandó lett volna kinevezni a megbízott miniszterelnök jelöltjeit. Azt is javasolta, hogy Miroslav Kalousek pénzügyminiszter maradjon a posztján, mert a szakértői kormány legfontosabb feladata a jövő évi költségvetés előkészítése lesz, ezért is fontos a folyamatosság megőrzése. A három cseh pártelnök elvetette az államfő indítványát, egyelőre azonban nem tudtak egyezségre jutni Kalousek utódjának személyében.

A korábban jóváhagyott forgatókönyv szerint Mirek Topolánek ügyvezető kormánya május 8-án távozik, másnap pedig a cseh elnök kinevezi a prágai szakértői kabinetet. Az előre hozott választások október 9-én és 10-én lesznek Csehországban.

Cseh romák országos tüntetése az újnácik ellen

Prágában és további tizennégy nagyvárosban, továbbá Torontóban tüntettek tegnap délután egy időben a csehországi, illetve az onnan kivándorolt romák az újnácik menetelései és a fajgyűlölet ellen. Akciójukat támogatta az Amnesty International és több cseh civil szerveződés is.

Josef Stojka, a legnagyobb csehországi roma szerveződés elnöke Ostravában azt hangsúlyozta, hogy nem nézhetik tétlenül az újnácik egyre gyakoribb meneteléseit, romaellenes megnyilvánulásait és életveszélyes fenyegetéseit. Felszólította a cseh hatóságokat is, hogy az eddiginél határozottabban lépjenek fel ellenük.
- A mi hazánk Csehország, ahol elődeink közül többen más polgártársainkhoz hasonlóan a második világháborúban estek el, illetve

a koncentrációs táborokban pusztultak el. Itt szeretnénk biztonságban élni, ma viszont féltjük önmagunk és gyermekeink életét - hangsúlyozta.

Mind a tizenöt cseh városban és Torontóban is gyűjtöttek annak a morvaországi cigány családnak a megsegítésére, akiknek a háza nemrég porig égett, miután Molotov-koktéllal gyújtották fel. Kétéves kislányuk állapota jelenleg is életveszélyes. (Sz. J. P.)

Topolánek ügyvezető és Fischer leendő miniszterelnök Prágában
Topolánek ügyvezető és Fischer leendő miniszterelnök Prágában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.