Vagy a párt, vagy az elnök

Bugár Béla és két képviselőtársa szerdán jelentette be, hogy kilép a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának parlamenti frakciójából. Tegnap megkérdeztük az MKP volt elnökét, vajon gondoltak-e a következményekre, többek között arra, hogy június elején európai parlamenti választások lesznek Szlovákiában.

Bugár Béla válaszában elmondta: - Sokáig őrlődtünk, de múlt vasárnap túlcsordult az a bizonyos keserű pohár. Akkor Csáky Pál pártelnök a TA 3 hírtelevízióban úgy kommentálta tizenegy lévai MKP-tag kilépését, hogy megsértődtek, mert nem jelölték őket a soron következő megyei választások pártlistájára. Ami nem igaz, mert ők már a tanácskozás legelején közölték kifogásaikat a pártvezetéssel szemben, továbbá elhatározásukat is, majd azonnal távoztak. Egyébként ők és más polgárok akkor is kiálltak az MKP mellett, amikor ezért csak rosszallás, olykor megvetés is járt. Már csak ezért is morális kötelességünk volt leleplezni a hazugságot - közölte.

- Mindezek ellenére nem volt-e elhamarkodott ez a lépésük? - érdeklődtünk tovább. - Nem, mert a pártelnök hetek, hónapok óta egyre csak azt hangoztatja: nincs semmilyen gond a Magyar Koalíció Pártjában, csupán tisztulási folyamat zajlik, melynek során néhány bajkeverő távozik. A tény viszont az, hogy több régióban nő az elégedetlenség a pártvezetéssel szemben. Simon Zsolt párttagságát például csak azért függesztették fel, mert kimondta, hogy a pártelnök munkamódszere a hazudozás is. Tiszta lelkiismerettel elmondhatom hát: nem az értékrendem változott meg, hanem a pártvezetés magatartása és politizálása. Ha ezen sikerül változtatni legkésőbb az MKP Országos Tanácsának május 16-i ülésén, akkor a párt a belső vitákat lezárva, megerősödve indulhat a júniusi és a további voksolásokon - szögezte le beszélgetőpartnerünk.

Arra a felvetésre, hogy sokak véleménye szerint Bugár egyszerűen még mindig nem tud napirendre térni afölött, hogy két éve Csáky Pált választották pártelnöknek, mások szerint pedig a kilépett képviselők valójában új párt alapításán törik a fejüket, a volt pártelnök kifejtette: - Az említett vélekedések vagy rosszindulatú, vagy pedig naíiv feltételezések. Semmilyen személyes reváns sem munkál bennem, miként pártelnöki ambíció sem. Az viszont meggyőződésem, hogy erre a posztra a gyűjtőpártként megalakult, s ezért is különböző értékrendeket képviselő tagságot összefogni képes személy kell - mondta Bugár, és hozzátette: - Egyelőre csak az MKP parlamenti frakciójából léptem ki, s nem a pártból, mert szívügyem és felelősségem is a jogos bírálatoknak és az őszinte eszmecserének kellő teret adó pártélet visszaállítása. Nem máshol, hanem a Magyar Koalíció Pártjában - mutatott rá.

Arra a kérdésünkre, vajon valóban lát-e esélyt kompromisszumra, egyfajta megbékélésre a párton belül, Bugár Béla hangozatta: - Ez jórészt az elnökség tagjaitól függ, akiknek végre el kell dönteniük, hogy a pártelnököt vagy pedig a Magyar Koalíció Pártját és jövőjét védelmezik-e - hangsúlyozta.

Lemondott tegnap mandátumáról Iveta Radicová, az ellenzéki Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) eddigi parlamenti képviselője, aki kedden az egyik kolléganője helyett is szavazott, amit a házszabály tilt. A szlovák politikus közölte: nem akart csalni, csupán képviselőtársát akarta kisegíteni, mert látta, hogy a szavazásra megadott rövid idő alatt nem ér vissza a szónoki emelvényről a helyére. - Mégis helytelenül cselekedtem, ezért levontam a megfelelő következtetést, mert a politikai kultúráról nem csak papolni kell - nyilatkozta a képviselő asszony, aki nemrég az elnökválasztás során csaknem egymillió támogató szavazatot kapott, de a második fordulóban alulmaradt Ivan Gasparovic újraválasztott elnökkel szemben. (Pozsonyi tudósítónktól)

Bugár Béla, a Magyar Koalícó Pártja (MKP) volt elnöke gratulál Csáky Pálnak
Bugár Béla, a Magyar Koalícó Pártja (MKP) volt elnöke gratulál Csáky Pálnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.