Misekalauz - nem csak hívőknek

Vadászpuskájával lőtte magát agyon 2003-ban a háromcsillagos francia mesterszakács, Bernard Loiseau, amikor a Gault Millau étteremkalauz két ponttól megfosztotta őt. Talán nem kell hasonlótól félteni az olasz plébánosokat a most megjelent misekalauz miatt.

Öt gyertya és öt misekönyv: ez a maximális osztályzat az olaszországi templomokat és a bennük celebrált szentmiséket pontozó kézikönyvben. Az Il Foglio elit napilap irodalmi és gasztrokritikusa - aki elsőként az itáliai sajtóban heti miserovatot is jegyez - hívő katolikusként minden vasárnap más templomban vesz részt a szentmisén, és ha már ott van, véleményt is mond az esztétikai és lelki élményről. A 47 éves templomzarándok, Camillo Langone Misekalauz.

Misék, amelyeket nem hagyhatsz ki: hol és miért című műve precedens nélküli, és kollégái szerint csak neki juthatott eszébe. A műfajt misekritikának nevezték el, bár a több mint 200 tömör és velős recenzió nem az egy-öt misekönyvvel osztályzott celebrálásra korlátozódik, az értékelésben jelentős szerep jut az ugyanennyi gyertyával pontozott templomnak is, a gótikus üvegablaktól a székekig. Merthogy "a tévhittel ellentétben a misék nem egyformák".

Langone misenaplója, a templom, dátum, pontos időpont (a délelőtti és a délutáni szertartás között nagy különbség lehet celebrálótól és hangulattól függően) feltüntetésével az adott szertartást értékeli, vérbeli és könyörtelen kritikusként neki is megvannak a rögeszméi. Langone ki nem állhatja például, ha a templompadnak nincs térdeplője (vagyis a műanyag székes templom rögtön bukásra áll), és nagyon nem szereti (utálja) a műmécsest is. A gyertya legyen igazi. Arról azonban nincs hírünk, hogy kalauza hatására az olasz plébánosok átrendezték volna templomaikat.

Természetesen a csodálatos umbriai, kora keresztény templomban felcsendülő mise összehasonlíthatatlan a római külvárosi betontemplom szertartásával. Kategóriák azért vannak: legszebb misék; örök hetvenes évekbeliek (például a bolzanói Santa Crocéban, 3 gyertya, 3 misekönyv, ahol igazi Woodstock-misét gitározik a pap); médiamise (videoforgatással és plazmatévével). Ezenkívül vannak "csúnyák, de jók" (csúnya templomban jól celebrált misék) és fordítva, csúnya misék szép templomban. A mozaik végtelen: Langone szerint például a milánói székesegyház szuggesztív hangulatát a Bookshop feliratú szuvenírbolt vágja tönkre.

Hiába az itáliai templomok rengetege, jelesre egy sem vizsgázik: a legszebb 17 között szereplő milánói Szent Ambrus-bazilika vasárnap délelőtti 11 órás, latin nyelvű miséje is csak 4 gyertyát, 4 misekönyvet kapott. Pluszpont járt a küszöbön térden keresztet vető hívők számáért, mínuszpont a szertartás alatt a templomban fényképező (Langone szerint kitiltandó) turistákért. A torinói Santa Maria Ausiliatricében (3 gyertya, 2 misekönyv) a szaleziánusoknál a nap minden órájában lehet gyónni, és külön gyerekszobát rendeztek be a misén részt vevő szülők segítésére.

A római San Lorenzo fuori le Mura (falakon kívüli) gyönyörű ugyan, de a padlóra kell letérdepelni. A misén viszont sok a csinos nő (3 gyertya, 4 misekönyv). A legkevesebb pontot (1 gyertya, 1 misekönyv) a genovai Santa Maria Immacolata e San Torpete-templom plébánosa, Paolo Farinella kapta, aki Miatyánk és keresztvetés nélkül egy óra ötven perces szónoklatot tartott.

A nem hívők számára is élvezetes misekalauz nem találta meg a tökéletes, az Úr akarata szerinti misét, kivéve az osztályozhatatlan római Szent Péter-bazilikáét. "Ezt pontozni? Hát meg vagyunk mi őrülve? Dehogy..."

Egy templom sem kapott jeles osztályzatot
Egy templom sem kapott jeles osztályzatot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.