Bosszúságból aggodalom

A londoni Chatham House frissen kiadott jelentése szerint a kalózkodásra hosszú távú megoldást csak azt követően lehet találni, hogy Szomáliában helyreáll a törvényes rend.

Tegnap tette közzé a befolyásos Chatham House, a londoni Királyi Külügyi Intézet egy még február végén tartott kerekasztal-beszélgetésről készült öszszefoglalóját. A cikk szerzője, Roger Middleton Afrika-kutató szerint nagyon fontos volt, hogy jogászok, illetve a hadseregben, az iparban és a diplomáciai testületben dolgozó szakértők tisztázzanak néhány, a szomáliai partoknál elkövetett kalózakciók során felmerült jogi problémát.

A papírból kiderül, hogy a látszat ellenére a kalózok eredményességi rátája csökkent. Míg korábban minden harmadik, újabban "csak" minden negyedik hajót képesek elfoglalni. Ennek ellenére igaz, hogy a szomáliai kalózok eredetileg boszszantóak voltak, de mára jelentős és világméretű aggodalom tárgyaivá váltak. Mára három multinacionális alakulatba tömörülve legalább tizenhét ország tengerészete járőrözik az Ádeni-öbölben. Ebben az évben eddig hetvenkilenc hajót támadtak meg a tengeri rablók, ebből tizenkilenc vízi járművet és azok személyzetét ejtették túszul. Különböző államok tengerészete által őrizetbe vett kalózok jelenleg Puntlandben (Szomália egyik gyakorlatilag önálló tartományában), Kenyában, Franciaországban és Hollandiában állnak bíróság előtt.

A külpolitikai agytröszt megállapítja, hogy sem a tengerészeti, sem a rendőri fellépés nem tud hosszú távú megoldást nyújtani. Nagyon nehéz egy olyan ország jogrenddel kapcsolatos problémáiról beszélni, ahol a törvényt egyáltalán nem tisztelik. Csak az alapvető belső okokkal való szembenézés után lehet bármely országban, így Szomáliában is megállítani a kalózkodást. Ettől függetlenül a munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy a nemzetközi flotta jelenléte enyhíti a helyzet súlyosságát, míg a tengerészetek működését szabályozó törvényes keretek javítása vagy legalábbis tisztázása is segít.

A kalózok elleni büntetőeljárás vagy a tengeri rablók kiadatása sem egyszerű dolog. Az érintett ország vezetése összejátszhat a bűnözőkkel, és az igazságszolgáltatás igen sok kívánnivalót hagy maga után.

Több mint egy évszázada most először állítottak bíróság elé az Egyesült Államokban tengeri kalózt. Abduwali Abdukhadir Muse az a szomáliai tinédzser, aki tíz napja a Maersk Alabama amerikai felségjelű konténerhajó támadói között szerepelt, ám fogságba esett az Indiai-óceánon. Bűnössége kimondása esetén az egyetlen, rá kiszabható büntetés az életfogytiglani börtön az amerikai jog szerint. A legvitatottabb elem a fiatalember kora volt. Apja 15 évesnek mondta, egy amerikai nyomozó tanúvallomása szerint azonban Muse elismerte neki: kora 18 és 19 év között van. Végül a bíró felnőttnek nyilvánította. (Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.