'A felvétel önmagáért beszél'

A bolíviai rendőrség kész koordinálni a horvát, ír és magyar hatósággal a feltételezett nemzetközi terroristabanda ügyében - jelentette az ABI hírügynökség. Johnny Aguilera, aki a rendőrség nyomozó bizottságát vezeti, ugyanakkor világossá tette, hogy ez az együttműködés nem a nyomozás lefolytatását érinti, célja csak az lehet, hogy segítsen megvilágítani a történteket. A hírügynökség szerint Magyarország (utalás lehet Balázs Péter új külügyminiszter kijelentéseire, illetve hogy La Pazba küldte Józsa Mátyás Buenos Aires-i nagykövetet), Horvátország és Írország is igényelte, hogy La Paz adjon magyarázatot állampolgáraik múlt csütörtöki haláláról a Santa Cruz-i szállodában végrehajtott kommandós művelet során.

Mint lapunkban már közöltük, korábban kedden Evo Morales államfő sajtóértekezletén "súlyosnak" nevezte, hogy az említett három ország hatóságai "védelmezni" próbálnak olyan terroristákat, akik a bolíviai elnök és más vezetők meggyilkolását tervezték. Mint mondta, ő ugyan nem jogász, de szerinte nincs a három országnak jogalapja, hogy ilyen tájékoztatást kérjenek. - Akár arra is gondolhatok, hogy ők küldték (a terroristákat - A szerk.) a demokrácia elleni támadásra. Ez nagyon súlyos - nyomatékosította az elnök. S végül hozzátette, nem tart egy nemzetközi vizsgálattól.

Értelemszerűen valamennyi bolíviai újság internetes oldalán olvasható a hír az MTV-ben kedd este bemutatott Rózsa Flores-interjúról, amelyben a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi beismeri, hogy az autonómiát követelő Santa Cruz-i körök kérésére vállalkozik a központi kormánnyal szembeni fegyveres védelem szervezésére. "A felvétel világos, irányt mutat a vizsgálatban, és (a tartalmát) megpróbáljuk megerősíteni saját eszközeinkkel" - jelentette ki szerdán a sajtónak Marcelo Sosa La Paz-i ügyész.

A nyomozás - a bolíviai sajtó értesülései szerint - jelenleg egy argentin szál felgöngyölítését célozza. Az egykori argentin diktatúra különleges szélsőjobboldali katonai egységének egyik volt tagja, Jorge Mones Ruiz állítólag április elején találkozott Rózsa Floresszel Santa Cruzban. Ezt erősíti a Buenos Aires-i Pagina 12 újság értesülése is, miszerint Rózsa Flores szeptember és október között 17-18 zsoldost toborzott még magyarországi tartózkodása alatt, köztük szélsőjobboldali nézetű, volt argentin katonákat.

További, Bolíviában az argentin igazságszolgáltatás elől titokban menedéket találókat is keresnek, akik - a nyomozás feltételezése szerint - ugyanazokkal a Morales-kormánnyal ellenséges Santa Cruz-i körökkel tartottak kapcsolatot, mint a már felszámolt ötfős "zsoldos"-csoport. Marcelo Sosa ügyész szerint egyébként a terroristaellenes nyomozásnak még csak tíz százalékánál tartanak. Mint közölte, több mint 30 olyan fotójuk van, amelyeken Rózsa Flores és társai különböző Santa Cruz-i személyekkel találkoznak. (A sajtóban is publikált egyik képen revolvert tart célra Magyarosi Árpád, akit aztán a szállodában a rendőrök ugyancsak megöltek.)

Walker San Miguel védelmi miniszter minden eddiginél egyértelműbben vádaskodott azzal, hogy Santa Cruz tartomány kreol jobboldali üzletemberei és a hozzájuk kötődő más személyek - így konkrétan Oscar Ortíz szenátort nevezte meg - azok, "akik halva szerették volna látni az elnököt".

A rendőrségi fotón robbanószerek láthatók, amelyeket a kommandósok állítólag a "külföldi terroristák" Santa Cruz-i szállodai szobájában foglaltak le
A rendőrségi fotón robbanószerek láthatók, amelyeket a kommandósok állítólag a "külföldi terroristák" Santa Cruz-i szállodai szobájában foglaltak le
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.