Távirati stílusban

Meghalt három orosz katona Csecsenföldön

Fegyveresek megöltek három orosz katonát Csecsenföldön, nem egész egy héttel azután, hogy a Kreml véget vetett évtizedes terrorellenes hadműveletének a muzulmán területen. A javuló csecsenföldi biztonsági helyzet lehetővé tette, hogy Moszkva csökkentse ott állomásozó csapatainak létszámát, s bejelentse a terrorellenes hadművelet végét. Ugyanakkor romlott a biztonsági helyzet a szomszédos Ingusföldön és Dagesztánban. (MTI)

Hazánkba látogat a kínai kormányfő

Megerősítette Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök magyarországi meghívását Faller Jenő külügyi szakállamtitkár szerdán, Pekingben, külügyi konzultáció keretében Li Huj (Li Hui) külügyi miniszterhelyettessel folytatott megbeszélésén. Magyar részről a konzultáció célja az volt, hogy a kínai tőkebevonást segítő intézkedések ismertetésével ösztönözze a kínai partnerek aktívabb részvételét a magyarországi válságkezelésben - közölte a szakállamtitkár az MTI-nek nyilatkozva. Faller elmondta, hogy a kínai miniszterelnök a magyarországi látogatást a májusra Prágába tervezett EU-Kína-csúcstalálkozó alkalmával ejtené meg. (MTI)

Újabb területeket foglaltak el a tálibok

A Pakisztán északnyugati részén fekvő Szvat-völgyet ellenőrző tálibok újabb körzet egy részét foglalták el Iszlámábádtól mintegy száz kilométernyire, dacára a kormánnyal kötött békemegállapodásnak. Iszlamista harcosok százai vonultak be a Szvattal szomszédos, a fővárostól 110 kilométerre lévő Buner körzetébe, s ott elfoglaltak hivatalos épületeteket, civil szervezetek székhelyeit és mecseteket. A bevonulók úttorlaszokat emeltek, hogy megerősítsék állásaikat. (MTI)

Nagykövetségeket zárhat be Ausztria

Takarékossági okokból külképviseletek bezárására készül Ausztria - értesült egy osztrák napilap. Hogy a költségvetési kereten belül maradjon, a jövőben évi mintegy húszmillió euróval kevesebb kiadást tervez Michael Spindenegger külügyminiszter tárcája - írta a Die Presse. Az utazási költségek, a személyi és az infrastrukturális kiadások csökkentése mellett konzulátusok bezárását vették tervbe, és nem kizárt, hogy egy-két nagykövetség kapujára is lakat kerül. (MTI)

Koszovóról harmincöt állam nyilatkozott

Harmincöt ENSZ-tagállam fejtette ki nyilatkozatban az álláspontját Koszovó függetlenségi nyilatkozatának jogszerűségét illetően a megadott, múlt pénteki határidőig. Az Egyesült Nemzetek égisze alatt működő, nemzetközi jogi viták elbírálására szakosodott bírói testülettől előzőleg az ENSZ közgyűlése határozatban kért szakvéleményt. Az EU nem egységes a kérdésben, Magyarország nem adott le szakvéleményt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.