Tíz százalékot csaltak a moldáviai kommunisták?

Hangfogóval ugyan, de továbbra is folyik a nyílt veszekedés Kisinyov és Bukarest között. Miután kedden Traian Basescu elnök a moldovaiak román állampolgársága visszaadásának felgyorsítására szólította fel a parlamentet, szerdán Chisinauból üzente vissza a kommunista hatalom, hogy a kettős állampolgárság „betiltását” fontolgatja.

Vladimir Turcan, a moldáv parlament jogügyi bizottságának elnöke a román államfő bejelentését érzelmi reakciónak minősítette, de a kétoldalú viszony megfigyelői szerint Vladimir Voronin elnök rezsimje Basescu lépését könynyen a Moldovai Köztársaság államiságát aláaknázó lépésnek minősítheti.

Fontos fejlemény, hogy Basescu kedden késő este a közszolgálati román televíziónak adott interjúban kijelentette: Oroszországnak nem volt benne a keze abban, ami Chisinauban történt, Moszkva az utóbbi napokban visszafogottan reagált a történtekre, és nem valószínű, hogy támogatná az ottani visszaéléseket.

A chisinaui parlamentbe bejutott három ellenzéki párt márpedig továbbra is visszaélésekről beszél. Tegnap ugyanis elkezdődött az április 5-én leadott szavazatok újraszámolása, amelynek eredményét péntekre ígérik, de az akcióban az ellenzék képviselői nem vesznek részt, mert a hatalom megtagadta tőlük a választási jegyzék ellenőrzését.

Az ellenzéki pártok közben kezdték bemutatni bizonyítékaikat arról, hogy a hatalom választási csalást hajtott végre. A Liberális Párt (LP), a Moldovai Liberális-Demokrata Párt (MLDP) és a Mi Moldovánk Pártszövetség (MMP) közös sajtóértekezleten ismertette saját ellenőrzéseinek eredményét. Közölték: a választói névjegyzék szúrópróbaszerű ellenőrzése azt bizonyítja, hogy a Kommunista Párt a választásokon masszívan, több mint tízszázalékos arányban csalt. Három rajoni lista áttekintéséből kiderült, hogy azon számtalan halott neve is szerepel, mintegy 1600-an pedig személyi igazolvány nélkül voksoltak, 1500-an pedig, szintén törvényellenesen - gépkocsi-vezetői engedéllyel, útlevéllel vagy más aktával - igazolták magukat. Veaceslav Negruta, az MLDP-hez közel álló gazdasági elemző kijelentette: a hatóságok mintegy félmillió személyt írtak fel pluszban a választói jegyzékre.

Serafim Urecheanu, az MMP elnöke közölte: a választási eredmények meghamisítására vonatkozó bizonyítékaikat az alkotmánybíróságnak figyelembe kell vennie, meg kell semmisítenie az április 5-i választásokat, és a következő választástól a KP-t el kellene tiltania.

Basescu román elnök azonban már kedd éjszakai interjújában higgadtságra intett, és arra figyelmeztetett, hogy esetleges tízszázalékos csalás esetében is a KP nyerte volna a választásokat, hiszen a KP mostani csaknem 50 százalékos eredménye után a második helyezett LP-nek az eredménye alig 13 százalékos.

Választási felelős viszi a voksokat újraszámolásra Chisinauban
Választási felelős viszi a voksokat újraszámolásra Chisinauban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.