Rendkívüli állapot Thaiföldön

A vörös inges, kormányellenes tüntetők és a thaiföldi fegyveres erők között hétfőn 12 órán át folytak az összecsapások Bangkokban. A főváros utcáira vezényelt hatezer katona estére a tüntetés központjának számító térre szorította vissza a tiltakozókat.

Veddzsadzsiva Abhiszit kormányfő vasárnap este tábornokainak gyűrűjében jelentette be: nem hagyja, hogy puccsal megdöntsék hatalmát a több napja tüntető ellenzékiek. A hadsereg, a légierő és a haditengerészet katonái ekkor foglalták el állásaikat a thaiföldi főváros 50 pontján, egyes helyeken harckocsikkal. Hétfő reggel órákig néztek egymással farkasszemet a tüntetők és a katonák. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a tüntetők egy égő buszt indítottak a fegyveresek felé. Erre válaszul először vízágyúval indultak meg a katonák, eloltva a buszt, majd gépfegyvereikkel a levegőbe lőve indult meg sorfaluk a tüntetők felé, akik kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg őket.

A BBC helyszíni tudósítója szerint néhány katona a kormányfő lemondását követelő tüntetők közé lőtt. Halottakról nem érkezett hír, azonban a Reuters szerint 94 sebesültet ápolnak kórházban, közülük négyet lőtt sebekkel. Az összecsapásoknak egy halálos áldozata van.

Szongkitti Dzsaggabatara, a hadsereg parancsnoka hétfő délután közölte, hogy a katonák minden eszközt felhasználva helyreállítják a rendet. Hangsúlyozta: nem fognak erőszakot alkalmazni népük ellen, azonban a hadsereg fenntartja magának a jogot, hogy önvédelemből fegyverét használja. Panitan Vattanajagorn kormányszóvivő pedig azt hangoztatta: "számos intézkedés történik majd annak érdekében, hogy szavatoljuk a nagy kikötők, repülőterek, az infrastruktúra fontosabb elemeinek biztonságát." Tavaly decemberben hasonló tüntetések miatt napokig zárva voltak a legfontosabb repülőterek, ami súlyos károkat okozott a thaiföldi idegenforgalomnak.

Veddzsadzsiva Abhiszit kormányfő azután döntött az atrocitások elfojtása mellett, hogy a tüntetők szombaton meghiúsították a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tervezett csúcstalálkozóját. A résztvevőket helikopterrel kellett kimenteni, miután a tüntetők megrohamozták a találkozó helyszínét. Abhiszit Pattayában már ekkor rendkívüli állapotot hirdetett, majd vasárnap Bangkokban is. E szerint tilos lenne az öt főnél nagyobb csoportok gyülekezése.

Abhiszit tavaly decemberben a mostanihoz hasonló módon, sárga inges támogatóinak hosszú tüntetése után került hatalomra. Táborának tagjai a király hívei, a katonaság és a jómódú városiak közül kerülnek ki. A korábbi kormányfő, a 2006 óta önkéntes száműzetésben élő Thakszin Sinavatra táborát elsősorban a vidéki, szegényebb földművesek alkotják. Vörös inges tüntetők csoportja az egykori miniszterelnök visszatérését követeli, és azzal vádolja Abhiszitet, hogy a hadsereg bábja, és hogy parlamenti átpártolások révén, törvénytelenül vette át a miniszterelnöki hatalmat négy hónapja, és ezért új választásokat követelnek.

Thakszin vasárnap üzenetet küldött híveinek, és a tüntetések folytatására kérte őket. Megígérte, hogy azon nyomban hazatér, ha a hatóságok elfojtják a tiltakozást. A telefonüzenetet kihangosítva hallgatták a kormányzati központ körül összegyűlt ezrek. A tüntetések is Thakszin egy korábbi üzenete után erősödtek fel, amelyben április 8-ig adott határidőt a kormányfőnek a lemondásra. Thaiföldön 1932 óta tizennyolcszor volt puccs, és a hadseregnek hagyományosan beleszólása van a politikába.

Az Európai Uniót nagyon nyugtalanítja a Thaiföldön kialakult helyzet, és a válság erőszakmentes, alkotmányos megoldását szorgalmazza - adta hírül vasárnap egy közleményben a szervezet soros elnöki tisztét betöltő Csehország. - Az elnökség nyomatékosan felszólítja a tüntetőket, hogy a továbbiakban tartózkodjanak az utcai erőszaktól, amely csak fokozza a feszültséget, és azzal a kockázattal jár, hogy további károkat okoz az ország stabilitásának és megbecsülésének. Az elnökség azt reméli, hogy a politikai ellentéteket párbeszéd révén, demokratikus, parlamenti eszközökkel oldják meg, az alkotmány keretein belül - áll a Brüsszelben kiadott közleményben. (MTI)

A kormány katonái visszaszorították a miniszterelnök lemondását követelő tüntetőket
A kormány katonái visszaszorították a miniszterelnök lemondását követelő tüntetőket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.