Az USA a szárazföldön is kifüstölné a kalózokat

Kiszabadult a Maersk Alabama amerikai kapitánya, és ezzel több nap után megoldódott a túszdráma az Indiai-óceánon. Ugyanez nem mondható el a szomáliai kalózok okozta problémáról.

Amerika hősként ünnepelte hétfőn Richard Phillips kapitányt, a Maersk Alabama konténerhajó előző nap épségben kiszabadított parancsnokát. Fogvatartóit, a kenyai Mombasába tartó szállítóhajót szerdán megtámadó kalózokat a tengerészgyalogosok kommandósai tették ártalmatlanná. A mesterlövészek hármukat a USS Bainbridge romboló fedélzetéről lőtték le, egyiküket pedig fogságba ejtették.

A Maersk Alabama feletti ellenőrzést a legénység már korábban visszaszerezte, az önmagát túszként felajánló 53 éves kapitányt pedig a kalózok egy mentőcsónakban, megkötözve tartották fogva öt napon keresztül. A rombolón tartózkodó amerikaiak az FBI bevonásával tárgyalásban álltak a kalózokkal, de a mesterlövészek tűzparancsot kaptak, amikor azt látták: a kapitány hátának gépkarabélyt szegeznek. Barack Obama előzőleg felhatalmazást adott a fegyveres beavatkozásra, amennyiben a parancsnok élete veszélyben forog. Ez volt az új amerikai elnök első váratlan fegyveres konfliktusa. Bár Obama vasárnapig meg sem szólalt nyilvánosan a túszügyben, fehér házi források szerint tizenhétszer kapott tájékoztatást.

A kalózok tucatnyi hajót és mintegy kétszáz túszt tartanak jelenleg fogságban. A Maersk Alabama esete csak azért került a világsajtó érdeklődésének középpontjába is, mert amerikai hajót kétszáz éve nem raboltak így el. Az USA hadserege elismeri: a fegyveres konfliktus olaj lehet a tűzre. - Kétségtelen, hogy fokozhatja az erőszakot a világ ezen részén - mondta William E. Gortney altengernagy, a Bahreinben állomásozó ötödik flotta parancsnoka.

A hajózási vállalatoknak ez gondot jelent, a nemzetközi szabályozás ugyanis igen eltérő arra vonatkozóan, hogy a kereskedelmi hajók legénysége viselhet-e fegyvert. Eközben a kereskedelmi hajózást vigyázó fegyveresek feladata sziszifuszi: a két évtizede zűrzavaros Szomáliából való kalózok a Földközi-tenger és a Vörös-tenger együttes méretének megfelelő területen aktívak az óceánon.

Washingtoni védelmi források közölték: az Egyesült Államok fontolgatja, hogy támadást intéz a kalózok szárazföldi bázisai ellen. Erre az ENSZ Biztonsági Tanácsának decemberben elfogadott határozata lehetőséget ad, ám minden lépéshez az afrikai ország beleegyezése szükséges. - Nincsen más megoldás, mint bemenni Szomáliába, és kifüstölni a bázisokat - közölte James Carafano, a washingtoni Heritage Foundation főmunkatársa.

Az amerikai hadsereg azonban nem éppen Afrikában a legerősebb. Az afrikai parancsnokság, az Africom korlátozott erőkkel és egyetlen támaszponttal rendelkezik. Tengeren az ötödik flotta áll rendelkezésre. Az év elején létrehozták az ún. 151-es akciócsoportot, amely hajókkal, helikopterekkel, a tengerészgyalogosok mesterlövészeivel eddig két hajót védett meg sikerrel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.