Obama elnök az atomfegyver nélküli világért

Barack Obama amerikai elnök zsúfolt vasárnapi programját a Hradzsinban kezdte, ahol kora délelőtt Václav Klaus államfővel és Mirek Topolánek ügyvezető miniszterelnökkel tárgyalt. Tíz óra után néhány perccel a Hradzsin téren felállított szónoki emelvényen jelent meg feleségével, Michelle-lel. Mintegy harmincezer ember köszöntötte őket hatalmas tapssal és üdvrivalgással. Beszédét azzal kezdte, hogy amikor ő megszületett, senki sem gondolta, hogy vezető amerikai politikus belátható időn belül a szónoki emelvényre léphet Európa szívében.

"Az ideológia kiürült, s két évtizeddel ezelőtt ebben a térségben bebizonyosodott, hogy a lélekszámban kis nemzetek is képesek történelemformáló dolgokra - hangsúlyozta.

Ezt követően arról szólt, hogy a világ azóta még jobban összefonódott, ám aggasztó jelenségekkel is szembesül. Ezek közé tartozik a gazdasági válság, amelynek leküzdésében, továbbá környezetünk védelmében különösen nagy a fejlett államok felelőssége - mutatott rá az amerikai elnök. Aki a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális nukleáris konfliktus veszélye csökkent ugyan, de az atomtámadás kockázata viszont megnőtt. - Az Egyesült Államok továbbra is szilárdan törekszik az atomfegyvermentes világ megteremtésére. Az idén várhatóan egyezség születik Oroszországgal a nukleáris fegyverkészlet kölcsönös csökkentéséről, amelyhez remélhetően a további atomhatalmak is csatlakoznak. Szeretnénk elérni azt is, hogy az egész világon tiltsák be az atomkísérleteket, elsősorban Oroszországgal együttműködve négy éven belül szeretnénk felszámolni az atomfegyverekhez szükséges eszközök illegális kereskedelmét - jelentette be Barack Obama. Ezt követően hangsúlyozta, hogy ha Teherán lemond az atomprogramjáról, akkor Washington visszalép a rakétapajzs tervezetett felépítésétől. - Észak-Koreának is tudatosítania kell, hogy az egész világ összefog a saját atomfegyverük előállítását célzó terveik és kísérleteik ellen - hangsúlyozta a szónok.

Az amerikai elnök a prágai várból a Kongresszusi Központba indult, ahol felszólalt az Európai Unió-Egyesült Államok informális csúcstalálkozón. Síkraszállt az erős és egységes Európa mellett, amely semmiképpen sem gyengíti a transzatlanti kapcsolatokat. Szorgalmazta azt is, hogy Törökország mielőbb uniós tag lehessen. - Ez a lépés nyomatékos jelet adna a muzulmán világnak. Kiindulópontunk nem lehet az intolerancia, mert a muzulmánok a partnereink és a barátaink, akik ugyancsak az erőszak ellen küzdenek - mutatott rá. Ezt követően az afganisztáni helyzetről szólva megállapította, hogy a fegyveres harcot azok a terroristák választották, akik többek között New Yorkot, Londont és Madridot támadták meg. A mi lépésünk válasz az ő cselekedeteikre - mutatott rá Barack Obama.

Az amerikai elnök délután Václav Havel volt cseh államfővel találkozott. Kora este pedig kíséretével együtt Törökországba repült.

Obama elnök beszédét tartja a prágai várban
Obama elnök beszédét tartja a prágai várban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.