Olasz muzulmánsors

Egy fatva halálos ítélete fenyegeti az olasz parlament marokkói származású képviselőnőjét, Souad Sbait, aki félelem helyett az afgán nők jogaiért tüntet.

"Félelem? Nem szeretem ezt a szót, inkább súlyosnak nevezném azt, ami velem és családommal történik" - fogalmazott az olaszországi arab havilap, az Al Maghrebiya főszerkesztője, 2005-től az itáliai Marokkói Asszonyok Szövetségének elnöke, 2008-tól a római parlament képviselője a Silvio Berlusconi vezette jobbközép színeiben. A 48 éves Souad Sbai, aki harminc éve él második hazájában, hónapok óta védelem alatt kíséri gyerekeit iskolába, és ő is testőrrel hagyja el otthonát.

Ima a milánói dóm előtt
Ima a milánói dóm előtt

A napokban tartóztatták le azt a három észak-afrikai férfit, aki telefonon, levélben, e-mail üzenettel fenyegette meg a szerintük származásából politikai karriert építő Sbait: "a fejkendőt nem viselő nőt Allah megbünteti". Sbai régóta fekete listán szerepel a muzulmán országokban, és feszült a viszonya az olaszországi iszlám közösségeket tömörítő unióval is (Ucoii); nem jó szemmel nézik a muzulmán nők jogaiért vívott küzdelmét, azt, hogy januárban elítélte a Gázai övezetért az olasz utcákon tartott nyilvános imát, a héten pedig az afgán elnök, Hamid Karzai által bevezetett törvény ellen tüntetett, amely Sbai szerint legalizálta a családon belüli erőszakot, felesége feletti teljhatalmat adva a férjnek.

"Őrültek, Marokkóban sem hordtam kendőt, anyám és nagyanyám se fedte be a fejét, Nyugaton sem fogom. Sajátomnak vallom az iszlám kultúrát, de laikus vagyok, ilyenek is vannak a muzulmán világban, ahol gyakran a szélsőségesek vallják magukat hívő muzulmánnak" - szögezte le Sbai, aki tényleg súlyosnak értékeli a helyzetet. Úgy látja, az Olaszországban élő több mint másfél millió muzulmán radikális világnézete bármelyik pillanatban ismét terrortámadásokat robbanthat ki, egyelőre azért van tűzszünet, hogy "csendben szövögessék hálójukat". Sbai szerint megoldást csakis azok az imámok tudnak felmutatni, akik számára terhes a muzulmánok és a terrorizmus összemosása. "Az itáliai muzulmán bevándorlók többsége olyan észak-afrikai, akinek családfelfogása és világnézete finoman fogalmazva idejét múlta. Én nem a muzulmán vallásról mondok véleményt, de arról igen, hogy marokkói kunyhóban vagy olasz metropolisban ugyanúgy elnyomják a nőket" - hangsúlyozta Sbai.

Az olasz mecsetekben kötelezővé tenné az imámok olasz nyelvű prédikálását a római képviselőház jobboldali elnöke, Gianfranco Fini. A gyűlöletbeszéd nem nyelvfüggő - válaszolta az Ucoii, miközben Torinóban öt év alatt három vallási vezetőt utasítottak ki államellenes uszításért. Sbai nincsen egyedül: a jó muzulmán nem veri a feleségét - javította ki a legnagyobb európai muzulmán közösséget vezető milanói imám tanítását a Corriere della Sera napilap kereszténységre áttért újságírója, Magdi Cristiano Allam.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.