Moszkva segítene az afganisztáni utánpótlásban

Barack Obama amerikai elnök "forgószélszerű" bilaterális találkozókon vett részt a G20 tanácskozásának árnyékában. Az Észak-Amerikán túli első külföldi útján tartózkodó vezető alaposan kihasználta az időt.

A The Times nem győzi eléggé hangsúlyozni annak jelentőségét, hogy Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök négyoldalas közleményben foglalta írásba a hidegháborús mentalitásból új kezdet irányába haladó kapcsolatok ígéretét. A megállapodás leglényegesebb elemének bizonyulhat, hogy év végére jogilag kötelező érvényű nukleáris fegyverkorlátozási szerződés jöhet létre. A Fehér Háztól szerzett információk szerint a két ország a nukleáris robbanótöltetek számát egyenként 1500 alá csökkentheti. A tervet még Obama elnök júliusra tervezett moszkvai látogatása előtt szakértők pontosítják. Az együttműködés kiterjed Afganisztánra (miszerint Oroszország nem zárkózik el attól, hogy a NATO alternatív utánpótlás-útvonalát adja) és Irán nukleáris ambícióinak megnyirbálására. De mint az újság fehér házi forrásai elárulták, a két vezető politikus "nem értett egyet az emberi jogok kérdésében, az USA kelet-európai rakétavédelmi rendszertelepítésében, a NATO grúziai és ukrajnai bővítésében, valamint Oroszország dél-oszétiai inváziójában.

A The Independent amerikai tisztviselőktől megtudta, hogy Obama "nem kíván Medvegyev cimborája lenni". Ez nyilvánvaló utalás George W. Bushnak a Vlagyimir Putyinnal folytatott első, 2002-es megbeszélését követő megjegyzésére, mely szerint, ahogy az orosz elnök szemébe nézett, "bepillantást nyert a lelkébe". Ahogy az "Indy" fogalmaz, a fegyverzetcsökkentési tárgyalások aláhúzzák Washington széles körben hangoztatott erőfeszítését, hogy "a Bush-adminisztráció utolsó hónapjaiban viharos vizekre keveredett kapcsolat megmentésére benyomják a reszet gombot".

A brit sajtót az is érdekelte, vajon Kína mennyi pénzzel vesz részt a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank most összeadott új pénzalapjaiban. Obama és kínai kollégája, Hu Juntao tárgyalásain az amerikai elnök nyílván a minél nagyobb kínai hozzájárulás mellett érvelt. Hu Jintao Londonban egyébként Sarkozyvel is tárgyalt.

A látogatást nyomon követő újságírókat valósággal megbabonázta az amerikai elnöki pár könnyed kommunikációs és diplomáciai képessége. A hírek szerint Obamáék bemutatkozása olyan jól sikerült a Buckingham-palotában, hogy a fotókon a First Lady mellett eltörpülő II. Erzsébet rögtön szívébe zárta Michelle-t, és kérte, "maradjanak kapcsolatban". Obamáék egyébként egy speciális iPod digitális készülékkel lepték meg a 83 éves uralkodót, előre rátöltve a II. Erzsébet 2007-es amerikai látogatását felidéző videót.

Obama-Hatami-találkozó Törökországban?

Nem hivatalos találkozó jöhet létre Barack Obama amerikai elnök és Mohammad Hatami volt iráni államfő között Obama törökországi látogatása idején - állította tegnapi számában a Hürriyet című török napilap. A lap emlékeztetett arra, hogy múlt kedden Richard Holbrooke amerikai különmegbízott találkozott Mohammad Mehdi Akonzadeh iráni külügyminiszter-helyettessel egy hágai ENSZ-konferencián. E találkozó hírét az iráni külügyi szóvivő cáfolta. Obama április 6-án és 7-én tesz hivatalos látogatást Törökországban. A lap úgy tudja, az amerikai elnök és a reformernek tartott Hatami, aki 1997 és 2005 között volt Irán államfője, egyaránt részt vesz a Civilizációk Szövetségének II. fórumán, amelyet e két napon rendeznek Isztambulban. Obama azonban április 6-án még Ankarában tárgyal a török vezetőkkel, és nem biztos, hogy mindketten egyszerre lesznek ott a fórumon. (MTI)

Összesen 111 tüntetőt tartóztattak le Londonban. Tegnap a tőzsdét is védenie kellett a rendőrségnek
Összesen 111 tüntetőt tartóztattak le Londonban. Tegnap a tőzsdét is védenie kellett a rendőrségnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.