Milliókban mérik az EU-biztosokat

Több mint egymillió eurót markolhatnak fel a hivatalukból ősszel távozó EU-biztosok - derítette ki egy londoni kutatóintézet. Az Európai Bizottság elnöke már most többet keres, mint Barack Obama.

Akit eddig is bosszantott, hogy az EU-biztosok havonta húszezer eurót (hatmillió forintot) keresnek, most tovább füstölöghet. Az Open Europe nevű londoni kutatóközpont közzétette: miután a brüsszeli bizottság tagjai mandátumuk lejártakor, október végén távoznak a posztjukról, egymillió eurónál (háromszázmillió forintnál) is több pénzt bezsebelhetnek. A 1,1 millióra becsült summa több részből tevődik össze, így például a tekintélyes nyugdíj mellett "átmeneti" és "áttelepülési" juttatásokból.

Nem véletlenül mondják jó ideje, hogy a kimagasló fizetések is hozzájárulnak ahhoz: a biztosi állásokat a legtöbb tagállamban nem szakmai kihívásnak, hanem egyfajta jutalomjátéknak tekintik, és a kormányok éppen ezért kegyként osztogatják. Sarah Gaskell, az Open Europe elemzője így nyilatkozott: "Az európai adófizetők - akik nyugdíját felemésztette a gazdasági válság - joggal kérdezik majd, miért kell ilyen hatalmas számlát kifizetniük néhány távoli tisztségviselőnek, akikre sosem szavaztak."

Sőt, még több pénz üti a markát annak, aki már a második ötéves megbízatását tölti az Európai Bizottságban. A kommunikációért felelős bizottsági alelnök, a svéd Margot Wallström például közel kétmillió euró boldog tulajdonosa lesz. Egyelőre nem tudni pontosan, hány embert cserélnek le a tagállamok, valószínűleg a huszonhét biztos fele-kétharmada hagyja ott a jól fizető állást.

Meglehetősen szerencsétlenül reagált a brüsszeli testület. "Az Open Europe nem fedezett fel semmi újat, mindez publikus és az interneten is megtalálható" - közölte az egyik bizottsági szóvivő. S ha ez nem lenne elég, hozzátette: "Minden uniós biztos jogosult a nyugdíjra, akárcsak önök vagy én."

A sztárgázsit persze José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke kapja, aki a kutatóintézet számításai szerint évi 296 ezer eurót (89 millió forintot) visz haza. Ezzel sikerült beelőznie Obama amerikai elnököt, aki kénytelen beérni évi körülbelül 293 ezer eurónyi jövedelemmel. Az EU-biztosoknak a fizetésük mellé lakhatási juttatás is jár, és az unió állja a Brüsszelbe és a hazaköltözés költségeit is.

Hát igen, "akárcsak önök vagy én".

Az Európai Bizottság huszonhét tagja. Van miért mosolyogniuk
Az Európai Bizottság huszonhét tagja. Van miért mosolyogniuk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.