Japán katonai készültségben áll

A szigetország nemzetbiztonsági tanácsának döntése után a japán védelmi miniszter utasítást adott, hogy megsemmisíthetik a tervek szerint április elején fellövésre kerülő észak-koreai rakétát. Ez csak akkor történhet meg azonban, ha hiba csúszik a fellövésbe, vagy ha fennáll a veszélye, hogy a lehulló darabok Japán területre esnének. Ennek kapcsán légvédelmi egységeket telepítettek Japán északkeleti tartományaiba, Tokió környékén pedig a Patriot rakétavédelmi rendszert helyezték készenlétbe.

Az amerikaiakhoz hasonlóan a japán kormány is Aegis-osztályú romboló hajókat küldött a Japán-tengerre, hogy időben tudjanak reagálni egy esetleges vészhelyzetre, a lehulló darabok által veszélyeztetett térség önkormányzatainál pedig riadóláncot alakítottak ki. A szigetország 2003 óta amerikai segítséggel építi ki a ballisztikus rakétavédelmi ernyőt, amely még kezdeti stádiumban van. Tavaly az egyik rakétaelfogási kísérlet kudarcba fulladt, és Tokiónak most is csak tíz perce lenne reagálni a veszélyre.

Észak-Korea a nemzetközi rendelkezéseknek megfelelően jelentette be, hogy kísérleti műholdat helyez Föld körüli pályára április 4. és 8. között. A hírek szerint pedig már a kilövőállásra is helyezték a tárgyat. Az USA, Dél-Korea és Japán azt feltételezik azonban, hogy egy nagy hatótávolságú Taepdong-2 típusú rakétát fognak tesztelni. A három ország egyébként figyelmeztette Phenjant, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozata megtiltott bármilyen észak-koreai ballisztikus kísérletet. Észak-Korea válaszként azzal fenyeget, hogy műholdjuk/rakétájuk megsemmisítését vagy elfogását hadüzenetként értelmezik.

Moszkva felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen le az április elejére tervezett műholdfelbocsátásról, amelyről nyugati megfigyelők feltételezik, hogy célja rakétakísérlet. A térségben feszült a helyzet, jobb lenne nem növelni azt és letenni a felbocsátásról - mondta Alekszej Borodavkin külügyminiszter-helyettes újságíróknak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.