Új amerikai Afganisztán-stratégia

Együtt kezeli Afganisztánt és Pakisztánt az Egyesült Államok új stratégiája, amelyet pénteken ismertetett az elnök. Ez "kivonulási stratégiát" is magában foglal; az USA négyezer további katonát küld az afgán erők kiképzésére.

Fájdalmasan aktuálissá tette a pénteki, pakisztáni öngyilkos merénylet Barack Obama bejelentését Amerika új Afganisztán-stratégiájáról, amely egy kalap alá veszi a dél-ázsiai országot keleti szomszédjával. - A helyzet egyre veszélyesebb... Az al-Kaida pakisztáni rejtekhelyéről aktívan tervezi támadásait az Egyesült Államok ellen..., de ez nem csak amerikai probléma. Világszerte kockán forog az emberek biztonsága - mondta az elnök. Utalt rá, hogy a szeptember 11-i terrortámadások nyomán, 2001 októberében a tálibok ellen megindított háború immár nyolcadik évében is a legelemibb biztonsági kihívásokkal kell szembenézni az Egyesült Államoknak a térségben. A lázadók tevékenysége megerősödött, az amerikai csapatok szempontjából a tavalyi év követelte a legtöbb áldozatot. - Azt akarom, hogy tudják az amerikaiak: világos és jól körülhatárolt célunk van, az al-Kaida felbomlasztása, leépítése és legyőzése Afganisztánban és Pakisztánban - fogalmazott Obama, azt állítva: az al-Kaida olyan "rák" amely belülről öli Pakisztánt is.

Az amerikai elnök már korábban döntött a csapatok 17 ezer fős megerősítéséről; a katonák a nyár derekára érnek a helyszínre. A katonai vezetés további 12 ezres erősítést szeretne a harcoló alakulatoknál, ám erről egyelőre nem született döntést. Viszont Obama bejelentette: négyezer főt küldenek ki az afgán katonai és rendőri erők kiképzésére. Ők az ősszel láthatnak munkához. Az Irak esetében sokáig kínosan hiányzó "kivonulási stratégia" keretében az USA célja, hogy - mint Obama világossá tette - a helybéliek minél hamarabb átvegyék a biztonsági felelősséget, Amerika pedig elhagyhassa az országot, "amelyet nem akar sem kormányozni, sem jövőjét diktálni". Szakértők úgy vélik: ez hosszú évek múlva lesz lehetséges. Az elnök ezt most nem részletezte, hiszen kabuli részről volt ilyen értelmű bejelentés, 2011-et jelölve meg céldátumként. Nem tért ki Obama a tálibok megosztásának nemrég éppen általa felvetett taktikájára sem.

A szenátorok előző délután kaptak tájékoztatást az "Afpak"-stratégiáról, amelynek Richard Holbrooke különleges megbízotti kinevezése külön nyomatékot ad. Ez lesz Obama útravalója az április eleji NATO-csúcsra is, és a megbeszélések fókuszában állt a héten, amikor az elnök a Fehér Házban fogadta Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt. Obama most utalt rá: egy, a demokrata John Kerry, illetve a republikánus Richard Lugar nevével fémjelzett kétpárti törvényjavaslat évi 1,5 milliárd dollárral segíti majd Pakisztánt, ám cserébe nagyobb elkötelezettséget vár az al-Kaida elleni harcban. Jobban elmélyítenék a hírszerzési együttműködést is Washington és Iszlámábád között. A stratégia afganisztáni részeként Obama utalt a civil pillér megerősítésére, a kábítószerüzlet visszaszorítására, valamint a korrupció kiszűrésére is.

A tegnap bejelentett tervekben már "kivonulási stratégia" is szerepel
A tegnap bejelentett tervekben már "kivonulási stratégia" is szerepel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.