Izrael: a csábítás trükkjei

Különös helyzetbe került kedden az izraeli politika: huszonnégy órás tárgyalás után koalíciós megállapodást kötött a kormányalakítással megbízott, jobboldali Netanjahu a balközép Munkapárt vezetőjével, Barakkal. A Munkapárt központi bizottsága rábólintott az egyezségre.

Ehud Barak kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot Benjamin Netanjahutól. Tizenhárom fős frakciója öt miniszteri és több miniszterhelyettesi helyet kaphat az új koalícióban, a jelenleg általa betöltött védelmi tárcát is. Netanjahu ígéretet tett, hogy bevonja őt minden jelentős döntésbe.

Az alku szerint az új kormány tartja magát a korábban Izrael által aláírt összes nemzetközi egyezményhez, azokhoz is, amelyek a jövőbeli palesztin állam megalakítására vonatkoznak. Netanjahu a kampányban a palesztin államiságot ellenezve az arabok gazdasági felemelését ígérte. Sőt a jobboldali Netanjahu belement számos szociális, munkahelyvédő intézkedésbe is, beleértve a Hisztradut szakszervezeti központ bevonását az érdekegyeztetésbe.

Azonnal szót emelt az alku ellen a Munkapárt tizenhárom képviselőjéből hét, akik példátlan módon fejezték ki nemtetszésüket. Levelet küldtek a miniszterelnök-jelöltnek és Avigdor Lieberman kijelölt külügyminiszternek, amelyben előre jelezték, hogy nem tartják magukra kötelezőnek a majdani koalíció támogatását.

Felzúdult, és árulást emleget Cipi Livni, a Kadima vezére. Ez a jobbközép párt kapta a legtöbb (28) mandátumot a 120 tagú knesszetben, de az elnök mégis Netanjahut bízta meg a kormány megalakításával. A Likudnak ugyan csak 27 képviselői hely jutott, de Simon Peresz államfő szerint nagyobb esélye van pártszövetség öszszehozására.

A Munkapárt bevonása javíthatja az új kormány esélyét Barack Obama Fehér Házában is. Az új amerikai elnök kompromisszumot akar a Közel-Keleten, és környezete joggal tart attól, hogy a nacionalista, vallásos pártok kényétől függő Netanjahu a katasztrófa felé vinné Izraelt és a térséget. A Likudnak azonban eddig csak a szefárd vallásos Sasz párttal (11 parlamenti hely) és az Izrael az Otthonunk világi nacionalista alakulattal (15 képviselő) sikerült megállapodnia. Szüksége van tehát a munkapárti opportunisták szavazataira és nemzetközi pedigréjére.

Izraelben - igaz háborús helyzetekben - alakultak már hasonló széles koalíciók. Most azonban nincs ilyen helyzet, Baraknak komoly meggyőző erővel kellett tehát a közel 1200 tagú központi bizottság elé állnia. Érvei szerint pártja így sokkal jelentősebb szerepet tölthet be az ország politikájának alakításában, mint amenynyit a 13 fős frakció egyébként biztosítana. Fő érve a békefolyamat folyamatosságának fenntartása volt és Netanjahu ígérete, miszerint Izrael átfogó közel-keleti béketervvel fog előállni.

A Munkapárt központi bizottsága 57 százalékos többséggel hagyta jóvá tegnap este a koalíciós egyezséget. - Nem félek Bibi Netanjahutól - mondta a pártaktivistáknak Ehud Barak, tárgyalópartnere becenevét használva.

Rosszul szerepelt a Munkapárt a februári választáson, az ellenzők szerint ezért ellenzékben kellene újjáépítenie magát. - A Munkapárt nem eladó, nem fejezte még be történelmi szereplését - hangoztatta egyikük.

Cipi Livni, Benjamin Netanjahu és Ehud Barak figurái egy purimi felvonuláson
Cipi Livni, Benjamin Netanjahu és Ehud Barak figurái egy purimi felvonuláson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.