Kockázatos ugrás a ringbe

Lábadozására hivatkozva csak egy üdvözlő SMS-t küldött Dieter Althaus az őt CDU-s listavezetőnek megválasztó türingiai kereszténydemokraták kongresszusára. Az ausztriai üdülése során halálos síbalesetet okozó, az ütközésben súlyos agyrázkódást szenvedő tartományi kormányfő annyira azonban már jól érezte magát, hogy fotókkal illusztrált, terjedelmes interjút adjon a legnagyobb német bulvárlapnak - az elsőt a január elsejei tragédia óta. A cikk megjelenése után pár nappal Althaus a tévékamerák kíséretében elhagyta a rehabilitációs klinikát, az utókezelésekre heiligenstadti otthonából jár majd. Azt ígérte, húsvét után visszatér a 2,3 millió lakosú tartomány élére.

A konzervatív politikus bizarr dramaturgiával igyekszik politikai tőkét kovácsolni az általa újév napján okozott szerencsétlenségből, amely során egy nő és családanya meghalt. Három hete, hogy Althaust távollétében - egy elképesztő gyorsasággal lezavart büntetőeljárásban - gondatlanságból elkövetett emberölésért 33 ezer eurós bírságra ítélték. A steiermarki körzeti bíróság további ötezer euró fájdalomdíj megfizetésére kötelezte a vétkest, az áldozat családjának peren kívül fizetendő kárpótlás ennél jóval nagyobb lesz. A német sajtó milliós tételt emleget, az ügyvédek a háttérben egyezkednek.

Az ötvenéves Althaus gyors visszatérését még a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung is egészségileg és erkölcsileg kockázatos vállalkozásnak nevezte. A bűnösség vagy vétkesség kérdései a jogerős ítélettel nem szűntek meg teljesen. Althaus viszont láthatóan nem úgy gondolja, hogy élete e nehéz szakaszában a politikától való (ideiglenes) visszavonulás mellett illene-kellene döntenie. - A bűnösség nem a helyes kategória annak kifejezésére, hogy mit érzek. A tragikus szerencsétlenséggel viszont még évekig együtt fogok élni - mondta a többmilliós példányszámú Bild Zeitungnak adott exkluzív interjúban.

A bulvárlap segítségével megkoreografált "színpadi megjelenésre" többen felhorkantak a türingiai CDU-ban. A 2003 óta kormányzó, dinamikus és erős személyiségnek ismert Althausnak azonban nincsen pártbeli vetélytársa. Személycserére senki sem gondol, ahhoz túl nagy a tét. Türingia az egyedüli tartomány az egykori NDK-ban, ahol a kereszténydemokraták koalíciós partner nélkül kormányoznak. Egy hónappal a szeptember végi Bundestag-választások előtt jelképes értékkel bírhat a "fekete fellegvár" megvédése, vagyis annak megakadályozása, hogy a "vörösök" - értsd a Balpárt és az SPD - vegyék át a hatalmat.

Az MDR közszolgálati csatorna felmérése szerint a választók több mint hetven százaléka nem talál semmi kivetnivalót az Angela Merkel kancellár és CDU-elnök támogatását élvező Althaus politikai visszatérésében. A kampány várhatóan a gazdasági problémákról, így a növekvő munkanélküliségről fog szólni, de a háttérben mégis ott lesz az egyelőre megválaszolatlan kérdés. Vajon egy rivaldafényben lévő politikusnak mennyire jelent erkölcsi tehertételt, hogy az ő hibájából egy ember az életét vesztette?

Althaus távozik a klinikáról
Althaus távozik a klinikáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.