Amerikai újságírónőket tartóztattak le

Az észak-koreai hatóságok kémkedéssel gyanúsítják azt a két amerikai újságírónőt, akiket még a múlt kedden tartóztattak le a távol-keleti kommunista ország határvidékén - közölte a Csungang Ilbo című dél-koreai napilap, helyi hírszerzési forrásokra hivatkozva. A kaliforniai Current TV két munkatársa a KNDK-ból Kínába menekülő nincstelenekről akart forgatni, így kerültek a Tumen folyó vidékére.

A ritkán lakott és viszonylag gyengén ellenőrzött határszakaszon a folyó szélessége meglehetősen változó: néhol tíz méter széles, de van, ahol csak három-négy méteres. A szöuli hírszerzés értesülései szerint a két nő - a koreai származású Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling - pontosan egy ilyen szakaszon ment át a hajnali órákban észak-koreai területre. Nem sokkal később azonban a területileg illetékes 27. határőrdandár járőre elfogta őket. Útlevelükből azonnal kiderült, hogy amerikaiak. A KNDK szombaton ismerte el a letartóztatásukat.

Az Egyesült Államokat nagyon aggasztja a két nő helyzete, akiket a szöuli hírszerzés szerint már másnap az észak-koreai katonai elhárítás szállított Phenjanba. Jelenleg is a főváros mellett, az elhárításhoz tartozó vendégházban hallgatják ki őket. Al Gore volt alelnök - jelenleg a Current TV elnöke - külön kérte Hillary Clinton közbenjárását az újságírónők szabadon bocsátása érdekében. A két ország közötti tárgyalások a phenjani svéd nagykövetségen keresztül zajlanak.

Megfigyelők szerint az észak-koreaiak azt akarják elérni, hogy a két nő vallja be: kémkedés céljából lépett az ország területére. A KNDK elszántságát mutatja, hogy közvetlenül a katonai elhárítás foglalkozik az üggyel. Ha a fogva tartottak beismerik a kémkedés vádját, akkor a helyi törvények szerint akár húszéves börtönbüntetést is kaphatnak.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között a legemlékezetesebb kémügy az úgynevezett Pueblo-incidens volt. 1968 januárjában az észak-koreai haditengerészet elfogta az ország felségvizeit megsértő USS Pueblo amerikai kutatóhajót. Az Egyesült Államok állítása szerint a hajó a nemzetközi vizeken haladt, később azonban bebizonyosodott, hogy a koreai partoknál kémtevékenységet végzett. Az észak-koreaiak írásos bocsánatkérést követeltek, amibe az amerikaiak nem akartak belemenni. Végül is kikényszerítettek egy nyilatkozatot: a hajó legénységét elengedték, a washingtoni döntéshozók pedig órákon belül érvénytelennek nyilvánították a bocsánatkérést.

Az US Pueblo hajót később a Tedong folyón keresztül Phenjanba vontatták. Jelenleg egyfajta múzeumhajóként működik, ahol az elfogásban részt vevő egyik katona kalauzolja a turistákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.