A buldog átmeneti győzelmet aratott

Igazuk lett azoknak, akik a legutóbbi, 2006 június közepén lezajlott csehországi képviselőházi választások után úgy vélték, hogy a kormányválság szinte elkerülhetetlen lesz. A három jobbközép párt (polgári demokraták, keresztény-néppártiak, zöldek), illetve a két baloldali tömörülés (szocdemek, kommunisták) egyaránt száz-száz mandátumot szereztek ugyanis a kétszáz fős prágai alsóházban. Így aztán Mirek Topoláneknek mindössze másodszori próbálkozásra, hét hónappal később sikerült minimális és ingatag többséget szereznie. Méghozzá úgy, hogy gyanús egyezkedéseit követően négy szocdem képviselő átült a függetlenek közé, és azóta szavazataival a kormánykoalíciót támogatja. Tegnap is így voksoltak, de ez sem volt elegendő a kabinet megmentéséhez, mert időközben a koalíción belül is akadtak pártütők, akik a kormányfő összeférhetetlenségét és korrupciógyanús ügyeit kifogásolták, amelyek révén igyekezett megőrizni a hatalmát.

Topolánek mindeközben összetűzésbe került Václav Klaus államfővel is, aki lemondott az általa alapított Polgári Demokrata Párt (ODS) díszelnöki posztjáról, mert szerinte az utódja - aki nem más, mint Mirek Topolánek - elárulta a konzervatív eszméket, nem képvisel semmilyen értékrendet, hanem csupán kufárkodik és improvizál. Nem véletlen, hogy a függetlenek közül tegnap azok szavaztak ellene, akik az államfő bizalmasai. Miként azt is jelzésértékűnek tartották Prágában, hogy a cseh elnök életében először vett részt a szocdemek múlt heti tisztújító kongresszusán.

Nyilván ez a lépése is bátorította a Csehországban buldognak nevezett Jirí Paroubeket, aki ma megbuktatta legádázabb politikai vetélytársát. Ezzel azonban távolról sem dőlt el kettőjük, miként a jobboldal és a baloldal politikai csatája sem. A cseh szocdemek elnöke szakértői kormányt javasol legalább őszig vagy inkább tavaszig. A megbuktatott kormányfő viszont már nyáron előre hozott választásokat akar, mert a soros EU-elnökség révén betöltött szerepének köszönhetően hétről hétre népszerűbb a cseh gyalogpolgárok körében. Júniusban pedig véget ér ez a pünkösdi királyság. (Sz. J. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.