Ki lehet Göncz Kinga utódja?

E pillanatban egyetlen ember tudja, ki lesz Göncz Kinga külügyminiszter utódja, de talán még ő sem - válaszolta lapunk érdeklődésére az egyik nemzetközi ügyeket elemző intézet (nevének elhallgatását kérő) igazgatója.

Ezt a benyomást erősíti, hogy a kormányfő külpolitikai tanácsadó testülete - mint Sz. Bíró Zoltán, a grémium tagja mondta - ülésein eddig semmilyen formában nem foglalkozott az üggyel, véleményét nem kérte ki a miniszterelnök. Ha ilyen kérés lenne, természetesen kifejtenénk a véleményünket - hangoztatta Sz. Bíró.

Gyurcsány Ferenc és Göncz Kinga
Gyurcsány Ferenc és Göncz Kinga

Az általunk megkérdezett több neves külügyi szakértő nem kívánt névvel véleményt nyilvánítani a külügyminiszteri poszt várományosa körül a színfalak mögött folyó lobbizások, csatározások végkimeneteléről. Abban mindegyikük egyetértett, hogy az adott helyzetben egy tapasztalt diplomata kinevezése látszik a legcélszerűbbnek. De teljesen az sem nem zárható ki, hogy végül is pártpolitikai megfontolások döntenek majd egyik vagy másik jelölt javára. Döntő szava az ügyben nyilván a kormányfőnek lesz, de nem lesz lényegtelen, ki mellett teszi le majd a garast Göncz Kinga.

Maga a kormányfő korábban találgatásnak nevezte a poszttal kapcsolatos kombinációkat, és április huszadikára ígérte az új külügyminiszter megnevezését. A helycserére azért van szükség, mert Göncz Kinga vezeti az MSZP európai parlamenti listáját, majd pedig a júniusi EP-választások után Brüsszelbe távozik. Helyettese, Horváthné Fekszi Márta államtitkár viszont nagyköveti kinevezésre vár. Egy másik elképzelhető jelölt, Banai Károly, a kormányfő külpolitikai tanácsadója szintén nagykövetnek készül.

Ha mégis MSZP-politikus kapná meg a tisztséget, forrásaink szerint elsőként Mesterházy Attila neve jön szóba - főként, ha most hét végén a fiatal politikus előbbre lépne az MSZP csúcsvezetésében. Mesterházy jelenleg az Országgyűlés külügyi bizottságában tevékenykedik. Ugyancsak felmerül a külügyi bizottság szocialista alelnökének, Szabó Vilmosnak a neve is - e verziónak viszont a szakértők jóval kevesebb esélyt adnak. Esélytelen viszont a tavaly jogtalan tudományos címhasználati botrányba keveredett Dobolyi Alexandra - pedig őbenne korábban a pártjában nem is kevesen a következő magyar külügyminisztert látták. (Dobolyi az Európai Parlamentből való prognosztizálható hazatérése után hírek szerint szakállamtitkársággal vigasztalódna.)

Szakértői források az új külügyminiszter robotképét egy tapasztalt, a diplomáciában és a közigazgatásban jártas szakemberként vázolják fel. Ilyen szempontból a jelenlegi külügyi felső vezetésből változatlanul lehet esélye Faller Jenő szakállamtitkárnak, volt szófiai nagykövetnek, akit Gyurcsány Ferenc nemrég az "egyik lehetséges jelöltként" említett. De komolyan szóba jön a hírek szerint Peisch Sándor bonni nagykövet, Gilyán György korábbi államtitkár és jelenlegi moszkvai nagykövet, valamint Kiss Tibor, aki most fejezte be brüsszeli nagyköveti működését (ám rá állítólag inkább a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos munkákban számítanak).

2006-ban, Gyurcsány, minden előzetes várakozással ellentétben Göncz Kingát nevezte ki a külügyminiszteri posztra. Az adott helyzetben egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az április 20-ra tervezett bejelentés ugyanilyen meglepőnek lesz majd minősíthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.