Antiszemitizmus Európában

"Csupán véletlen egybeesés, hogy Magyarország német megszállásának 65. évfordulójának napján, március 19-én tartják Budapesten az Antiszemitizmus a jelenkori Európában című nemzetközi tudományos szimpóziumot" - válaszolta kérdésünkre Kovács András szociológus, a CEU professzora, aki a tekintélyes hazai és külföldi tudósok, előadók részvételével szervezett rendezvényt tegnap délután Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet asszony társaságában nyitotta meg.

Az európai zsidóellenesség jelenkori sajátosságairól, az előítéletesség egyes országokra jellemző adatairól szóló nemzetközi tanácskozást elsősorban azzal a céllal szervezte meg a CEU zsidó tanulmányok tanszéke, hogy tiszta képet kapjunk az antiszemitizmus mai helyzetéről Európában.

Kovács András szerint "amióta Európára is átterjedt a globális gazdasági krízis, a válságok természetéből adódóan felkorbácsolódtak az előítéletek, köztük a zsidóellenes nézetek". "A tanácskozás célja - tette hozzá - megvizsgálni, hogy a különféle országokban mik azok az eszközök, amelyekkel ezt a folyamatot kezelni kell, vagy meg lehet fordítani."

"Ne legyenek illúzióink, mindig volt és lesz is Európában zsidóellenes előítélet, de ez nem mindenütt válik politikai tényezővé. Ahhoz, hogy a tradicionális zsidóellenességet ideológiaként, esetleg politikai mozgósításra használják, különféle külső tényezők egybeesése szükséges" - ezt a gondolatot jelölte meg Kovács András a rendezvény legfontosabb vitakérdéseként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.