Pártadományok bomlasztják a japán politikát

Korrupciós ügy hozott érdekes fordulatot a japán belpolitikában. Sokáig úgy tűnt, hogy az ötvennégy éve lényegében megszakítás nélkül kormányzó Liberális Demokrata Párt uralmának Ozava Icsiro ellenzéki vezető vet véget. Egy néhány napja kitört korrupciós és pártfinanszírozási botrányba azonban most ő is belebukhat.

A világsajtó nemrég még arról számolt be, hogy az Aszo Taro kormányfő által vezetett LDP napjai meg vannak számlálva. Az elmúlt három évben harmadik miniszterelnökét fogyasztó kormánypárt nem tudta megtalálni az összhangot a választókkal, Aszo által adott válaszok a gazdasági világválságra pedig nem nyugtatták meg a japánokat.

Az új fejezetet az LDP-ből tizenhat évvel ezelőtt kivált ellenzéki vezető, a Japán Demokrata Párt (DPJ) elnöke, a hatvanhat éves Ozava Icsiro nyithatná meg, akit a japánok szívesen látnának miniszterelnökként. Néhány napja azonban a rendőrség őrizetbe vette Ozava titkárát, egyik legközelebbi munkatársát, mivel a gyanú szerint egy építőipari cégtől törvénytelen adományokat fogadott el.

Japánban régóta megszokott az építőipar és a politika szoros összefonódása. A pártok a cégektől anyagi támogatást, a vállalatok pedig állami megbízások elnyeréséhez segítséget kapnak a politikusoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.