Olmert nem hozta ki Gázából Salitot

Majdnem ezer napja, hogy Gilad Salit tizedes a Hamasz fogságába esett - és hiába tűnt úgy az elmúlt napokban, hogy a búcsúzó Ehud Olmert kormányfőnek talán sikerül kiszabadítania, a Hamasz nem engedett. Olmert abban reménykedett, hogy a radikális palesztin szervezet megérti, érdemes most belemenni az egyezségbe, hiszen az Izraelben hamarosan megalakuló jobboldali kormány sokkal keményebb tárgyalópartner lesz, ha az lesz egyáltalán. Az új kormányfőt adó Likud és a szélsőjobboldali Izrael az Otthonunk párt koalíciós szerződésében ugyanis Izrael stratégiai céljai között szerepel a Hamasz megbuktatása a Gázai övezetben.

Juval Diszkin, a titkosszolgálat vezetője és Ofer Dekel főtárgyaló hétfő este mégis sikertelenül tértek vissza Jeruzsálembe Kairóból, ahol egyiptomi közvetítéssel zajlottak a tárgyalások. A Hamasz továbbra is ragaszkodott 450 olyan palesztin fogoly szabadon bocsátásához, akik terrorista akciókban vettek részt, és akiknek kezéhez vér tapad. Sajtóértesülések szerint a két izraeli tárgyalót megdöbbentette, hogy a Hamasz nem mutatott rugalmasságot abban a kérdésben sem, hány szabadon bocsátott foglyot száműznének Ciszjordániából Gázába, illetve külföldre.

A Jediot Ahronot izraeli napilap szerint a Hamasz damaszkuszi és katonai vezetése ragaszkodott a kemény feltételekhez. A szíriai fővárosban úgy gondolják, ha ebbe a javaslatba Izrael belemegy, semmisé teszi a gázai háború amúgy sem túl látványos eredményeit, és megerősíti a Hamaszt a mérsékelt palesztin szervezettel, a Fatahhal szemben az egységkormányról folytatott tárgyalásokon. A lap szerint a Hamasz gázai vezetése ugyanakkor a gyors megegyezés híve volt, hogy minél előbb megnyíljanak a Gázai övezet határai, meginduljon Gáza újjáépítése, hogy aztán ebből kovácsoljon politikai előnyt a radikális szervezet.

Az izraeli sajtó önmagát is bírálja: több szerző szerint ártott a tárgyalásoknak a miniszterelnöki hivatal előtti sátorban demonstráló Salit család és az ott megforduló miniszterek minden mozzanatáról tudósítani, mert irreális várakozásokat keltett a közvéleményben, amiről a Hamasz azt hihette: az izraeli kormány nem fog tudni nemet mondani. Egy tegnap közzétett felmérés szerint arra a kérdésre, hogy "támogatja-e vagy ellenzi több száz terrorista gyilkos szabadon bocsátását és egy részük kiutasítását a palesztin hatóság által ellenőrzött területeken kívülre", a megkérdezettek 69 százaléka válaszolt igennel.

Tegnap az izraeli kormány három órán át tárgyalt Diszkin és Dekel kairói útjáról. A kabinet is úgy gondolta, a Hamasz követelései elfogadhatatlanok. A tárgyalások azonban nem érnek véget.

Salit édesapja, háttérben fia képével
Salit édesapja, háttérben fia képével
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.