Gyilkosság, vagy Isten keze?

Isten keze volt - vigasztalta a kórházban korábbi esküdt ellenségét, ma koalíciós társát, Morgan Tsvangirai zimbabwei miniszterelnököt Robert Mugabe államfő. A látogatás szomorú aktualitása, hogy néhány napja egy kamion nem messze Hararétól az autópályán hátulról belerohant abba a terepjáróba, amelyben a kormányfő és felesége utazott. A jármű leszaladt az útról, és felborult. A kormányfőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, felesége, Susan életét vesztette.

A baleset azonnal híresztelések özönét indította el, amelyeknek egyetlen közös pontjuk van: alighanem Mugabe, illetve a hozzá még mindig hű vezetők irányította titkosszolgálat rendezte meg a karambolt. A közvélemény gyanakvó. Kevesen vannak, akik nem emlékeznek, hányszor igyekezett Mugabe kiiktatni az egykor szakszervezeti aktivistaként kitűnt, később az ellenzék vezérévé vált Tsvangirait.

Tsvangirai a felesége temetésén
Tsvangirai a felesége temetésén

A hatalomféltésen túl a sona nemzetiségű Mugabe már csak azért sem állhatja Tsangirait, mert az a ndebele törzs fia, s a két népcsoport ősidők óta ellenséges egymással. Ráadásul a 85 éves államfő örökké szemére veti a hozzá képest suhancnak számító (57 éves) ellenfelének, hogy nem vett részt a gyarmatosítók, majd a fajüldöző Smith-rezsim elleni szabadságharcban. De ez volt a legkevesebb. Tsvangirait számtalszor tartóztatták le, verték agyba-főbe, kobozták el vagyonát, száműzték. Ám az elnök fokozódó zsarnoksága egyre növelte az ellenzék táborát. Noha nem felejtette el senki Mugabe dicső szabadságharcos múltját, s a független Zimbabwe első tíz-tizenöt esztendejét, amikor az ország valósággal virágzott, a gazdaság szárnyalt, sorra épültek kórházak, iskolák (felszámolták az írástudatlanságot), s az egykori Dél-Rhodesia a térség éléskamrája volt.

A kilencvenes évek második fele visszaesését hozott, s Mugabe mindjárt megtalálta a bűnbakot a fehér farmerek képében. Innen egyenes út vezetett a földreformhoz, a farmerek erőszakos elűzéséhez. Zimbabwe az ezredforduló óta hanyatlik, a lakosságot súlyos éhínség fenyegeti, a gazdaság és az infrastruktúra gyakorlatilag összeomlott, az infláció száguld, engedélyezték a külföldi valuták használatát belföldi fizetőeszközként. Az országot "mesterséges lélegeztetéssel" külföldi segélyek tartják életben.

Mugabe tisztában van vele: a segítség csak addig érkezik, míg a demokráciának legalább a látszatát képes fenntartani, s ehhez szüksége van Tsvangiraira. Ugyanakkor nem rejti véka alá, hogy a kormányfőt a gyarmatosító britek bábjának tartja, de leginkább azt nem, hogy esze ágában sincs megválni az elnöki tisztségtől. A "hatalmat Isten adta nekem, s csakis ő veheti el tőlem" - hangoztatta nemrégiben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.