Európával akar ösztönözni az új boszniai főmegbízott

Másodszor tölti be osztrák diplomata a tejhatalommal bíró főmegbízotti posztot Boszniában. Valentin Inzko osztrák diplomatát nevezték ki Bosznia és Hercegovina új nemzetközi kormányzójává - jelentette tegnap Szarajevóban a boszniai békefolyamatot felügyelő nemzetközi testület (PIC). Az ausztriai szlovén kisebbséghez tartozó Valentin Inzko ígéri: az európai integráció elősegítésével kívánja az etnikai alapon széthúzó politikusokat a helyes útra terelni, s csak legvégső esetben venné igénybe széles jogkörét.

Washington először fenntartásainak adott hangot a jelölttel kapcsolatban, akit a megállapodás szerint az európaiak nevezhetnek meg, mivel perszonálunióban az EU főképviselői posztját is betölti. Az amerikaiak azt szerették volna, ha a NATO egyik tagországa adja a jelöltet, de végül Inzko személyes meghallgatását követően ők is rábólintottak. Feltételnek csak azt szabták, hogy az új főmegbízott ne riadjon vissza a "bonni jogok" alkalmazásától. A nyugatnémet városban kötötték meg azt a megállapodást, amelynek értelmében a nemzetközi közösség képviselője bármely poszton saját belátása szerint eszközölhet személycseréket, és törvényeket is felülírhat. Az eddigi főmegbízottak hatszáz alkalommal éltek ezzel a jogukkal, 160-szor vezető politikusokat távolítottak el.

Inzko saját bevallása szerint új eszközzel akarja együttműködésre bírni a boszniai politikusokat. Angolos szójátékkal a "full power" (tejhatalom) helyett a "pull power" (húzóerő) remélt hatékonyságára épít, ahogy azt a Der Standard bécsi napilapnak nyilatkozta. Utóbbin az uniós csatlakozást érti. Ezzel nem pusztán a bosnyák, a szerb és a horvát politikusoknál szerezhet magának szimpátiát, de előkészíti a várt 2010-es váltást is. A tervek szerint az év végén ugyanis megszűnik a főmegbízotti poszt, és a szörnyű etnikai háborútól sújtott országot onnantól az EU főképviselőjeként irányítja tovább Inzko.

Az osztrák diplomata szerint, aki hazája első boszniai nagykövete volt a harcok után és jelenleg Szlovéniában szolgál, a legfontosabb cél Bosznia és Hercegovina alkotmányos reformja. Az államot megbénítja, hogy a terület 51 százalékát kitevő bosnyák-horvát föderációt tíz kanton, vagyis tíz helyi kormányzat alkotja. Ettől ez a terület szinte kormányozhatatlan, és a rengeteg döntési helyzetben lévő illetékes miatt a gazdasági fejlődést elfojtó szintre ért a korrupció. Nem lesz könnyebb dolga a másik országrész integrálásával sem. A Boszniai Szerb Köztársaság és vezetése az elmúlt évek alatt messzemenő autonómiát harcolt ki magának, ami tüske a bosnyákok többségének szemében. Milorad Dodik, a szerb államrész vezetője hangosan kampányolt az elmúlt hetekben, hogy az időközben a szlovák külügyi tárcát irányító Miroslav Lajcak főmegbízott pozsonyi hazahívását követően a poszt maradjon betöltetlen.

- Ez az ország tele van tehetségekkel - nyilatkozta Inzko kinevezése után. Bár sok nagyszerű ember emigrált, Bosznia továbbra is hatalmas potenciállal rendelkezik, és ezt kell kiaknázni - mondta. Inzko hivatalos beiktatására várhatóan a PIC következő szarajevói ülésén, március 25-26-án kerül sor.

Az elmúlt napokban újra mindenki számára láthatóvá vált, milyen felszín alatti ellentétek feszítik a szerb kormánykoalíciót. A szocialista párt miniszterei kedden Szlobodan Milosevics pozsareváci sírjánál gyűltek öszsze, hogy a háborús bűnei miatt indult per alatt, hágai cellájában elhunyt pártelnökük halálának harmadik évfordulójára emlékezzenek. Szerdán pedig a miniszterelnök koszorúzott, de nem a jugoszláv háborúk bűneiért felelősnek tartott egykori államfő sírjánál, hanem az ellene sikeres forradalmat vezető Zoran Djindjics végső nyughelyén. A jelenleg is hatalmon lévő demokrata párt néhai miniszterelnökét éppen hat éve gyilkolta meg egy Milosevicshez hű bűnbanda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.