Londonba "menekült" ellenzéki üzletemberre vadászik Moszkva

Újabb vagyonos orosz üzletember került a politikailag üldözöttek listájára. Jevgenyij Csicsvarkin az év végén szabadságra ment Londonba, ám távollétében az orosz bíróság elrendelte letartóztatását. Csütörtök óta orosz kérésre az Interpol is körözi a 35 éves üzletembert, aki a közelmúltban a Kreml újjáalakult ellenzéki pártjában, az Igaz Ügyben (Pravoje Gyelo) vállalt - volna - szerepet.

Az 1997-ben alakult, mobiltelefonokat forgalmazó Jevroszety-hálózat - amely tavaly 3,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le - első komolyabb összeütközése a hatósággal 2006-ban volt, amikor a rendőrség 19 millió dollár értékben foglalt le Motorola telefonokat, arra hivatkozva, hogy azok illegálisan kerültek az országba. A cég tisztázta magát, ám a készletnek csupán kis részét kapta vissza. A rendőrség végül a lefoglalt készülékeket káros egészségügyi hatásra hivatkozva semmisítette meg. Csicsvarkin védelmi pénzek szedésével vádolta meg a rendőrséget, ami után az orosz sajtó nem zárta ki, hogy a Jevroszetynek problémái támadhatnak a hatóságokkal.

Fél évvel később nyomozás indult a cég egyik beszállítója ellen, tavaly pedig a Jevroszety egykori munkatársa - aki a cég biztonsági szolgálata szerint 2003-ban több tízmillió rubelnyi telefont sikkasztott el - feljelentést tett, amely szerint öt éve a Jevroszety két menedzsere őt elraboltatta, hogy rábírják a kár megtérítésére.

Az ügyben először tanúként hallgatták ki Csicsvarkint, aki január óta már gyanúsított. Eközben az év folyamán többször felmerült a cég eladása, amit a tulajdonos határozottan tagadott, majd szeptemberben megvalósított. A másodmagával birtokolt, a FÁK országaiban ötezer üzlettel rendelkező Jevroszetyet 400 millió dollárért - és 850 millió dollár adósság átvállalásáért - eladta Alekszandr Mamutnak.

- Nem otthagytam az üzletet, hanem rákényszeríttettek, hogy eladjam - mondta utolsó oroszországi interjújában az extravagáns Csicsvarkin, aki korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a cég eladójaként felöltöztetett szalmabábut lógatott fel az egyik üzletére azzal, hogy "így jár minden munkatárs, aki goromba az ügyféllel".

Fiatalos lendülete keltette fel a Kreml több ellenzéki pártjából tavaly ősszel megalakult Igaz Ügy érdeklődését. A hatalommal együttműködést kereső párt új imázs kialakítását várta Csicsvarkintól, akire a párt moszkvai részlegét bízta. Úgy tűnik, ez elég volt ahhoz, hogy a cég eladásával rendezni remélt nyomozás folytatódjon ellene Az üzleti szféra védelmét zászlajára tűző párt új embert keresett Csicsvarkin helyére.

A brit külügyi tárca bejelentette, a kiadatás elbírálása a bíróság hatásköre. Nagy-Britanniában húsznál is több orosz állampolgár él, akiknek kiadatását London elutasította, többek közt a Kreml egykori "szürke eminenciása", Borisz Berezovszkij, a szakadár csecsen kormány "külügyminisztere", Ahmed Zakajev, a Russznyeft olajtársaság eladására kényszerített Szergej Gucerijev.

Csicsvarkin az ellenzékben vállalt volna szerepet
Csicsvarkin az ellenzékben vállalt volna szerepet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.