Távirati stílusban

Göncz sürheti a horvát EU-tagságot

Magyarország meggyőződése, hogy a horvát uniós csatlakozási tárgyalásoknak követniük kell az eredeti menetrendet, így 2011 első fél évében, a magyar elnökség idején Horvátország teljes jogú tagként csatlakozhat az EU-hoz - közölte tegnap a Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszterrel közösen tartott zágrábi sajtótájékoztatóján Göncz Kinga. A magyar külügyminiszter szerint ezért a Szlovénia és Horvátország közötti határvitát le kell választani a tárgyalásokról. Göncz meggyőződése, hogy április elején a következő NATO-csúcson már teljes jogú tagként vesz részt Horvátország is. (MTI)

Holland őrizetben a terrorgyanús csoport

A holland rendőrség őrizetbe vett hét személyt terrorizmus gyanújával. A hat férfi és egy nő robbantásos merényleteket tervezett elkövetni Amszterdamban. A gyanúsítottak marokkói származású holland állampolgárok. Egyiküket állítólag kapcsolat fűzte az öt éve a madridi Atocha pályaudvaron elkövetett robbantássorozat egyik tetteséhez. (MTI)

Eltemették az északír rendőrt

Észak-Írország korábbi ellenségei gyűltek össze tegnap, hogy közösen vegyenek búcsút attól a rendőrtől, akit a héten szakadár köztársaságpártiak öltek meg. Múlt szombaton két katonát ölt meg az "Igazi IRA" szakadárcsoport, két nappal később pedig a 48 éves Stephen Carroll rendőrt is meggyilkolta egy az IRA-ból kiszakadó másik csoport. (Reuters)

SME: Fico magyarkomplexusban szenved

Kollégiái viszik Carroll koporsóját
Kollégiái viszik Carroll koporsóját

Magyarkomplexusban szenved Robert Fico szlovák miniszterelnök - állítja pénteki jegyzetében a Sme című szlovák napilap. "Az a gyakoriság, amellyel Fico válságkommunikációjába a Magyarország kifejezést felvette, sejteti, hogy a sikeresebb ország kormányfőjének pozícióját nagyon élvezi. Az, hogy ťezerszer nagyobb problémáik vannakŤ, mondjuk, hogy csak egy durva becslés. Az a tény viszont, hogy a parlament Európai Bizottságában közvetetten jelezte: a szlovák kormány nem fogja támogatni az euróövezetbe való belépésre irányuló magyar igyekezetet, a durva inkorrektség és rosszakarat jele szomszédja iránt, aki semmi rosszat nem tett Szlovákiának" - írja Peter Schutz, a mértékadó napilap szerzője. (MTI)

Nincs több „ellenséges hadviselő fél"

Szakítva George W. Bush politikájával, az amerikai Igazságügyi Minisztérium tegnap este bejelentette, hogy a terroristagyanús személyeket ezen túl nem „ellenséges hadviselő fél" címen fogják fogva tartani, hanem a nemzetközi jog vonatkozó szabályai szerint. Korábban Bush azzal érvel, hogy ő mint a hadsereg főparancsnoka egyoldalúan „ellenséges hadviselőnek" nyilváníthat valakit, akire így nem vonatkozik a hadifoglyokat is védő genfi konvenció. Az Obama által bezárásra ítélt guantánamói támaszponton lévő börtönben tartották fogva az ilyen státuszú foglyokat. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.